Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Να αποκατασταθούν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της, τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. κατά την περίοδο 2017 έως 2022.

Όμοια απόφαση είχε εκδώσει προγενέστερα και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κατά τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ οι επαναλαμβανόμενες περικοπές των αποδοχών των γιατρών του Ε.Σ.Υ., που ξεκίνησαν από την πρώτη επιβολή των μνημονίων, αντίκεινται στις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες. Μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί πως πρέπει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Αλλιώς, οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες και το Ε.Σ.Υ. να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό με τραγικές επιπτώσεις στη χώρα, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και προσθέτει:

«Καθώς οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των ευρωπαίων συναδέλφων τους η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης. Να θυμίσουμε τέλος τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, υποχρέωση που αθετεί διαρκώς παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του Π.Ι.Σ. Η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του Ε.Σ.Υ. δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων» καταλήγει ο ΠΙΣ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button