Ελλάδα

Αγρότες: Διχασμός στα μπλόκα μετά τις κυβερνητικές προτάσεις – Τελικές συσκέψεις και αποφάσεις

Δύο τάσεις μοιάζουν να έχουν διαμορφωθεί στους κύκλους των αγροτών μετά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν μια απογοήτευση από τα μέτρα, οι αγρότες θα αποφασίσουν την Τετάρτη (14/2, 17:00) για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ή μη.

Η 15μελής επιτροπή που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου θα συνεδριάσει στη Λάρισα προκειμένου να συντονιστούν οι επόμενες κινήσεις για το πώς θα κινηθούν τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορες επαρχιακές πόλεις.

Αγρότες για συνάντηση με Μητσοτάκη: Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα – Στα μπλόκα οι αποφάσεις

Από τη μία υπάρχει η τάση που περιλαμβάνει αγρότες που εξέλαβαν θετικά τις κυβερνητικές προτάσεις, ενώ η άλλη τάση εκφράζεται από τους ανικανοποίητους που χαρακτηρίζουν ως «ψίχουλα» τα μέτρα στήριξης. Πάντως, οι ζυμώσεις στα μπλόκα μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι και αυτές που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Τι λέει το Μαξίμου για τη δέσμη προτάσεων

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, αν και υπερτονίζουν πως το κλίμα της συνάντησης στο Μαξίμου ήταν θετικό. Οι προτάσεις για φθηνότερο ρεύμα σε όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου, φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση στην Πανελλήνια Επιτροπή μπλόκων.

Μάλιστα, τόσο ο Μάκης Boρίδης που μίλησε για την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος για το πετρέλαιο, όσο και ο Παύλος Mαρινάκης που χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ουσιαστική συζήτηση», στάθηκαν στη θετική πλευρά της συνάντησης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για φθηνότερο ρεύμα, όπου τα δύο πρώτα χρόνια θα είναι για όλη την κατανάλωση, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα αφορά το ένα τρίτο της κατανάλωσης. Η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Όλα τα μέτρα για το φθηνό ρεύμα σε αγρότες μέσα από 13 ερωτήσεις – απαντήσεις

«Αναμμένες οι μηχανές» των τρακτέρ

Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας. Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα. «Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της πανελλήνιας επιτροπής των μπλόκων.

Στήνεται συντονιστικό στη Μακεδονία

Ανικανοποίητοι με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δήλωσαν οι Μακεδόνες Αγρότες. Μετά τη συνέλευση στα Νέα Μάλγαρα που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, η απόφαση αφορούσε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο Μακεδονίας που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στήθηκε στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά. Ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής, σημείωσε: «Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Όλα αυτά οι μόνοι αρμόδιοι είναι να τα αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες».

Αιγιάλεια: Αποκλεισμός της παλαιάς εθνικής

Σε εκ νέου αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού, στο ύψος του Σελινούντα προχώρησαν οι αγρότες της Αιγιάλειας μετά την συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, εισηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τη τοπική ιστοσελίδα ilialive.gr την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Τρίπολη

Πελοποννησιακή διαμαρτυρία κτηνοτρόφωνπρόκειται να γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης, 14 Φεβρουαρίου 2024, στην Τρίπολη. Η προσυγκέντρωση σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει οριστεί στη μία το μεσημέρι, έξω απ’ την 4η Μεραρχία ΠΖ (δίπλα από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης). Θα ξεκινήσει πορεία προς το κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εκεί θα γίνει επαφή με τους υπεύθυνους της Περιφερειακής Αρχής, θα επιδοθεί και σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους και θα ακολουθήσει πορεία στην πόλη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, υπάρχει πιθανότητα να γίνει πορεία προς τον σταθμό διοδίων της Νεστάνης, στον δρόμο Τρίπολης – Κορίνθου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button