Οικονομία

Ακρίβεια: Τα φθινοπωρινά «καμπανάκια» στα τρόφιμα και η «μάχη» των σχολικών

Παρότι το ζήτημα της ακρίβειας δεν έπαψε ούτε εν μέσω καλοκαιριού, να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, ο προβληματισμός ενόψει Σεπτεμβρίου, με τις αυξημένες υποχρεώσεις που τον …συνοδεύουν, μεγαλώνει.

Στην επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat, μεγάλη συμβολή είχε ο τομέας των υπηρεσιών, ωστόσο και η ακρίβεια στα τρόφιμα (2,4% σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), παραμένει μείζον ζήτημα, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πλέον μικρότερης έντασης σε σχέση με πέρσι. Όσο, μάλιστα, παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να υφίστανται, επηρεάζοντας έντονα τις τιμές βασικών προϊόντων, ο κίνδυνος ενός νέου κύματος ανατιμήσεων σε μία σειρά από είδη διατροφής, είναι διαρκής.

Το ελαιόλαδο, ο «πρωταθλητής των αυξήσεων σε ετήσια βάση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, με τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα στη φετινή παραγωγή- όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε Ισπανία και Ιταλία – η οποία θα διαμορφώσει και τις τιμές τους επόμενους μήνες. Οι υψηλές διεθνείς τιμές στον καφέ και το κακάο, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει τις καλλιέργειες σε μεγάλες χώρες-παραγωγούς, εκτιμάται πως θα συνεχιστούν, με αναλυτές του κλάδου να εκφράζουν την ανησυχία πως σταδιακά τα δύο προϊόντα μετατρέπονται σε «είδη πολυτελείας». Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο και στον χυμό πορτοκαλιού, όπως επίσης, ανά περιοχή και σε διαφορετική ένταση, σε άλλα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το προσεχές διάστημα αναμένεται να φανούν και οι επιπτώσεις από την αναταραχή που προκάλεσε η πανώλη των αιγοπροβάτων, εάν δηλαδή και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τις τιμές σε κρέατα και τυροκομικά προϊόντα.

Το βάρος των υποχρεώσεων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Την ίδια στιγμή, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι οικογένειες με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το κόστος του σχολικού εξοπλισμού. Με δεδομένη την πίεση που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, οι δαπάνες για την αγορά ακόμη και των απολύτως απαραίτητων για τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρόνιας, αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για τα σχολικά είδη, μάλιστα, στελέχη του κλάδου υπογραμμίζουν πως το κόστος με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί και οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι φέτος αυξημένο, κυρίως λόγω της εκτόξευσης των μεταφορικών για τα εμπορεύματα που έρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε με φορείς του κλάδου, έστειλε το μήνυμα πως «δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα σχολικά είδη», ζητώντας από τις επιχειρήσεις, οι φετινές τιμές να είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζει και φέτος στην αγορά, από την προσεχή Τετάρτη 28 Αυγούστου έως και τις 15 Οκτωβρίου, το «Καλάθι των σχολικών ειδών», με 11 κατηγορίες βασικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για τους μαθητές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθούν φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, τα προϊόντα αυτά εντάσσονται και στις διατάξεις για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που σημαίνει πως το μικτό περιθώριο κέρδους που αποκομίζει κάθε επιχείρηση από την πώληση του προϊόντος δεν θα πρέπει να ξεπερνά το αντίστοιχο που είχε πριν την 31/12/2021.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button