Οικονομία

Αλλαγές στα μέτρα κατά της ακρίβειας – Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις για τις προσφορές

Σε αλλαγές που αφορούν στα πρόσφατα μέτρα κατά της ακρίβειας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με τις προσφορές που γίνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά στην 3μηνη απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών η οποία ισχύει για προϊόντα τα οποία έχουν ανατιμηθεί, βάσει της τροποποίησης των υπουργικών αποφάσεων, προβλέπεται εξαίρεση για εκείνα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξεως τους, εφόσον φέρουν τη σήμανση «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης».

Παράλληλα, επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους 3 μήνες εφόσον έχουν κάνει ανατιμήσεις, επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου, καθώς και λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές».

Αναλυτικά:

  1. Προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Με αυτήν την τροποποίηση επιτυγχάνεται αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές ενώ προωθείται και η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα.

  2. Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες.

  3. Επίσης, επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024 στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, κάτι που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου.

  4. Επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button