Αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων

by -4 views


Οι Σεϋχέλλες, οι οποίες έχουν εμβολιάσει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους για τον κορωνοϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκλεισαν τα σχολεία και ακύρωσαν τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα. Τα μέτρα έρχονται ακόμη και όταν η χώρα έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού της με δύο δόσεις εμβολίων Covid-19. Οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με αυτούς που επιβλήθηκαν στο τέλος του 2020.

«Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουμε, η κατάσταση του Covid-19 στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, με πολλές καθημερινές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Πέγκυ Βιντότ, υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού, με πληθυσμό περίπου 98.000 ανθρώπους, εξαρτάται από τον τουρισμό και ενήργησε γρήγορα για να ξεκινήσει εμβολιασμούς τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας μια δωρεά κινεζικών εμβολίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τότε έχει αγοράσει και άλλα εμβόλια. Μέχρι τις 12 Απριλίου, το 59% των δόσεων που χορηγήθηκαν ήταν από τα εμβόλια της Sinopharm και το Covishield, μια έκδοση της AstraZeneca Plc που έγινε κατόπιν άδειας στην Ινδία.

Μέχρι σήμερα, το 62,2% του πληθυσμού του έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

«Παγκόσμιες επιπτώσεις»

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες αυξήθηκε σε 1.068 στις 3 Μαΐου από 612 στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Από αυτές τις περιπτώσεις, το 84% είναι πολίτες από τις Σεϋχέλλες και οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί, δήλωσε στο blog του ο Daniel Lucey, Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Dartmouth Geisel. Τα δύο τρίτα των πολιτών δεν έχουν εμβολιαστεί ή έλαβαν μόνο μία δόση και τα υπόλοιπα άτομα έλαβαν δύο δόσεις, είπε. Ενώ τα δεδομένα σχετικά με τη γενετική αλληλούχιση δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για μολύνσεις τον Απρίλιο, η παραλλαγή B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους, βρέθηκε στις Σεϋχέλλες τον Φεβρουάριο, είπε. Το εμβόλιο της AstraZeneca φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι αυτής της παραλλαγής σε μια μελέτη και η Νότια Αφρική σταμάτησε τα σχέδιά της να το χρησιμοποιήσει.

Μια σύγκριση μεταξύ των εμβολιασμένων με Sinopharm και Covishield και μη εμβολιασμένων μολυσμένων ατόμων θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας γενετική αλληλουχία και δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα των μολύνσεών τους, δήλωσε ο Lucey. «Δεδομένης της ευρείας διεθνούς χρήσης αυτών των δύο εμβολίων, υπάρχουν παγκόσμιες επιπτώσεις σε αυτό που συμβαίνει τώρα στις Σεϋχέλλες».

Αξιωματούχοι στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν λίγες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από το κύμα μόλυνσης εκτός από το να λένε ότι οι άνθρωποι λάμβαναν λιγότερες προφυλάξεις κατά του ιού από ό, τι πριν και το κύμα μπορεί να οφείλεται σε εορτασμούς μετά το Πάσχα.  Άλλες χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τους έχουν δει τις περιπτώσεις Covid να μειώνονται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 52% των ανθρώπων έλαβαν την πρώτη δόση, οι περιπτώσεις μειώθηκαν κατά 96% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου. Στο Ισραήλ, όπου το 60% είχε τουλάχιστον μία δόση, οι νέες περιπτώσεις μειώθηκαν κατά 99%.

Πληροφορίες από Bloomberg

Επιμέλεια: Άλκης Αποστολόπουλος

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *