Πολιτική

Τα επόμενα ελληνοτουρκικά «ραντεβού» παρά τις παραφωνίες

Τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την έμπρακτη διάθεση συνεργασίας προβάλει η Αθήνα ως πυξίδα στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο ελληνοτουρκικός διάλογος συνεχίζεται όπως προβλέπεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, παρά τις τουρκικές παραφωνίες.

Εχθές, έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο νέος κύκλος συναντήσεων των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διεξήχθη σε καλό κλίμα. Όπως και στη τελευταία συνάντηση στις 6 Νοεμβρίου δεν βούτηξαν στα βαθιά, καθώς στα συγκεκριμένα τετ α τετ δεν αγγίζονται θέματα βαριάς ατζέντας.

Αντιθέτως, ο στόχος είναι η ανάπτυξη σχέσεων αλλά και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Ωστόσο, το ότι το επόμενο ραντεβού για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δόθηκε στην Τουρκία, μαρτυρά τη βούληση των δύο πλευρών για συνέχιση του τωρινού μομέντουμ.

Ο επόμενος γύρος συναντήσεων

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, θεωρείται επιστέγασμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου όπως και η συνάντηση των δύο αρχηγών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει κλειδώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να ταξιδέψει στην Τουρκία μαζί με την Υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θα γίνει δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Θα συζητηθεί το θέμα της επανελειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971. Υπενθυμίζεται πώς το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου (ιφτάρ), που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος στις 27 Μαρτίου σε εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων στην Άγκυρα.

Το επόμενο ταξίδι του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα λάβει χώρα στα μέσα Μαΐου καθώς η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα φιλοξενηθεί αυτή τη φορά στην Αττάλεια (14-15/05 ). Συνεπώς, στο περιθώριο δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών επικοινωνούν τακτικά συζητώντας για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο στόχος είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας όπως και αφενός να διατηρείται ένα ήπιο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αφετέρου να προλαμβάνονται εντάσεις.

Ωστόσο, η επερχόμενη συνάντησή τους αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει μεσολαβήσει η «μάχη» των χαρτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, καθώς για πρώτη φορά εκφράζεται σε χάρτες η δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η δυνητική υφαλοκρηπίδα έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Άγκυρας.

Το γεγονός ότι αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε επίσημο έγγραφο προς χρήση από την ΕΕ «γκρεμίζει» το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η Άγκυρα, διά στόματος Χακάν Φιντάν έχει διαμηνύσει πώς θα καταθέσει το δικό της χάρτη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος σύμφωνα με τα μέσα της γείτονος «κόβει» το Αιγαίο στη μέση.

Τα «κόκκινα πανιά» για την Τουρκία

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική. Μπορεί η Αθήνα να προβάλει ως μία μόνη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ωστόσο η Άγκυρα έχει τη δική της διαφορετική ανοικτή ατζέντα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν διατηρεί στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδα». Είναι αξιοσημείωτο, πώς το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος έκανε λόγο για ύπαρξη γκρίζων ζωνών μετά την εξαγγελία της Ελλάδας για δύο θαλάσσια πάρκα, σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της, η Άγκυρα έθεσε θέμα δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και των «τουρκικής καταγωγής πολιτών» στα Δωδεκάνησα στον ΟΗΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που επαναφέρει σε μόνιμη βάση με την ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίζει πώς η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το ηλεκτρισμένο κλίμα μετά και τις τουρκικές παρενοχλήσεις με αφορμή την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δεν θα επιτραπούν», έκαναν λόγο τουρκικές πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση στο πλαίσιο του προγράμματος Great Sea Interconnector, απαντά η Αθήνα τονίζοντας πώς η έρευνα και η πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο.

Related Articles

Back to top button