Ελλάδα

Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση προκρατήσεων από Βρετανούς – Ενισχυμένος οδικός τουρισμός και κρουαζιέρα

Για την επόμενη τουριστική περίοδο οι προκρατήσεις ήδη είναι αυξημένες κατά 18% στη βρετανική αγορά, στη Γερμανία παραμένουν στα φετινά επίπεδα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις βαλκανικές χώρες και τα κρουαζιερόπλοια που θα δέσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από 63 θα αυξηθούν στα 76.

Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας σε εκδήλωση, με τίτλο «Οι Δυνατότητες ενίσχυσης των τουριστικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα» που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ξεκάθαρα τα νούμερα δείχνουν πως ο οδικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη Βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ Τάσιος και διευκρίνισε πως από τους οδικούς τουρίστες προέρχονται τα περισσότερα έσοδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE Intelligence), όπως είπε ο ίδιος, στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε 8.988.546 οδικές αφίξεις για το 2023 έως τον Σεπτέμβριο σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς. Το 2022 είχαμε 6.626.247 και 10.254.240 το 2019. Οι περισσότεροι τουρίστες είναι από τα Βαλκάνια: Ρουμάνοι, Τούρκοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι και Αλβανοί.

Στα δυο αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας για το 2023 δεχτήκαμε περίπου 2 εκατ. τουρίστες μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν τον ίδιο αριθμό τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας όλο το 2019.

Ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β΄Προϊστάμενος Γραφείου ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος Αλέξανδρος Αλεξιάδης και τόνισε πως «ήδη έχουμε μεγάλη αύξηση στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων για το 2024, καθώς από 63 κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2023, αναμένεται να δέσουν την επόμενη τουριστική περίοδο 76 κρουαζιερόπλοια. Η Ελλάδα είναι ένα brand name από τα ισχυρότερα διεθνώς. Οι αριθμοί είναι πολλοί καλοί και η Ελλάδα στις πρώτες δέκα θέσεις διεθνώς».

«Είχαμε μια πολύ καλή πορεία φέτος στον τουρισμό που διέψευσε τις Κασσάνδρες», τόνισε ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης και πρόσθεσε πως, «έχουμε σημαντικά προϊόντα σε πολύ καλό επίπεδο και τα ωφελήματα του τουρισμού διαχέονται σε πολλούς τομείς της χώρας κ αυτό είναι θετικό» συμπληρώνοντας ωστόσο πως η μεγάλη πύκνωση του τουρισμού δεν πρέπει να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να οδηγεί σε υπερβολική αύξηση στην τιμή της γης».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button