Κόσμος

Γάζα: Γιατί η επόμενη μέρα θα… καθυστερήσει πολύ – Τα τρία μέτωπα που «χτυπά» ο IDF

Ο ισραηλινός στρατός πλέον επιχειρεί σε τρία μέτωπα εντός της Γάζας με δυνάμεις εξειδικευμένες σε επιχειρήσεις στοχευμένες.

Σε τρία τμήματα έχει επί τους ουσίας «κόψει» την Λωρίδα της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ προχωρώντας σε επιχειρήσεις από πολύ συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δυνάμεις.

Μετά την εισβολή και την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί σήμερα στην Βόρεια Γάζα με επιχειρήσεις εκκαθάρισης και έρευνας κυριολεκτικά σε κάθε κτήριο ακόμη και σε όσα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς.

Η πόλη της Γάζας είναι χωρίς αμφιβολία το επίκεντρο των επιχειρήσεων του IDF καθώς η κατάληψη του πιο πυκνοκατοικημένου σημείου στην ανατολική Μεσόγειο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

«Σαρώστε τη Γάζα» η εντολή Νετανιάχου

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, αλλά και το λιμάνι στην περιοχή του Σάτι, τελούν εδώ και τρεις ημέρες υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του στρατού και το ανατολικό τμήμα της πόλης αναμένεται πολύ σύντομα να ακολουθήσει. Στην πόλη της Γάζας έχει συγκεντρωθεί ο μεγάλος όγκος των ειδικών επιχειρησιακών μονάδων του στρατού αλλά και τα άρματα μάχης που επί ώρες εισέρχονταν στην Λωρίδα πριν από 15 ημέρες.

Την περασμένη Τετάρτη ο στρατός έριξε ενημερωτικά φυλλάδια αρχικά με αναγνωριστικές μονάδες του πεζικού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και συγκεκριμένα στον κεντρικό δρόμο της Χαν Γιούνις, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των Παλαιστινίων στην περιοχή.

Λεπτά αργότερα, όπως αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε σε σημείο που δεν απέχει πολύ από το βασικό νοσοκομείο του Νότου και στο οποίο έχουν προσφύγει για να βρουν καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι. Την Πέμπτη από τον αέρα αυτή την φορά το Ισραήλ προχώρησε σε νέα εντολή εκκένωσης και είναι πλέον ξεκάθαρο και επιχειρησιακά πως η εντολή Νετανιάχου είναι «σαρώστε τη Γάζα».

Ο διπλός στόχος των επιχειρήσεων

Στόχος είναι ξεκάθαρα να βρεθούν τόσο οι πυρήνες της Χαμάς, οι οποίοι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν με σχετική άνεση το δίκτυο των τούνελ κάτω από την πόλη της Γάζας τόσο προς τον βορρά, όσο και προς το νότο και επίσης να βρεθούν ίχνη ζωής από ομήρους που η Χαμάς έχει στα χέρια της από τις επτά Οκτωβρίου.

Ειδικά στο νότιο κομμάτι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού αναμένεται να είναι οι σύνθετες και δύσκολες από την αρχή του πολέμου, καθώς πλέον ανοιχτά το Ισραήλ και προσωπικά ο Νετανιάχου πιέζονται σε μεγάλο βαθμό από την διεθνή κοινότητα για τους αμάχους.

Σήμερα από το Χαν Γιούνις μέχρι το πέρασμα της Ράφα «στοιβάζονται» εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι -μόνιμοι κάτοικοι αλλά και εσωτερικά εκτοπισμένοι από τον βορρά – και μία εκκένωση προς τον βορράς είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό το πλαίσιο και το μεγάλο ζήτημα της προστασίας των αμάχων φαίνεται πως οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αίγυπτο προσπαθούν να δομήσουν ένα σχέδιο μερικής εκκένωσης στο οποίο το Ισραήλ ζητά την απόλυτη εποπτεία και τον έλεγχο όσων θα βγουν από την Λωρίδα.

Εξαθλίωση από την ελάχιστη τροφοδοσία

Σημαντικά προβλήματα γεννά και η ελάχιστη τροφοδοσία στο εσωτερικό της Γάζας, ακόμη και στο νότο, με καύσιμα, νερό, φαγητό και φάρμακα καθώς η εξαθλίωση των αμάχων σύντομα θα φέρει αναστάτωση και αντιδράσεις τις οποίες το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θέλει.

Για αυτόν ίσως τον λόγο το Ισραήλ έχει δώσει το «πράσινο φως» για πέρασμα μεγαλύτερων ποσοτήτων ειδικά σε καύσιμα και μάλιστα σε ημερήσια βάση από αύριο στη νότια Γάζα.

Το ανθρώπινο δράμα στη Γάζα είναι βέβαιο πως θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμη και παρά τις δεσμεύσεις του Ισραήλ για μεγαλύτερη προσπάθεια και τις πιο «εκλεπτυσμένες» επιχειρήσεις. Το χειρότερο είναι πως και η επόμενη ημέρα, όποιο σχέδιο κι αν προκριθεί για τους επιζώντες, θα πάρει αντίστοιχα πολύ χρόνο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button