Κόσμος

Γάζα: ΟΗΕ και ΠΟΥ ανησυχούν για την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα – Διακόπηκαν οι επικοινωνίες

«Οι πληροφορίες για στρατιωτική επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι βαθιά ανησυχητικές», τονίζει σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών τους», υπογραμμίζει.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του «για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για στρατιωτικές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη #Γάζα».

Χωρίς επικοινωνίες λόγω έλλειψης καυσίμων

Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γεννήτριες που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τους βασικούς της σέρβερ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, ανακοινώνοντας “την αναστολή όλων των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών μέσα σε μερικές ώρες”.

Σήμερα το Iσραήλ επέτρεψε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 23.000 λίτρα καυσίμων, αλλά “η χρήση τους περιορίστηκε από τις ισραηλινές αρχές και (θα χρησιμοποιηθούν) μόνο για τη μεταφορά βοήθειας”, δήλωσε ο Τόμας Γουάιτ υπεύθυνος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην πλατφόρμα Χ.

Ψάχνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο

Παρά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι όμηροι μπορεί να κρατούνται στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία τους εκεί. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πιστεύουν ότι η επιχείρηση μπορεί να αποφέρει πληροφορίες για τους αιχμαλώτους.

Δημοσιογράφος που βρίσκεται στο νοσοκομείο, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο, από όροφο σε όροφο ανακρίνουν τους πάντες – τόσο το προσωπικό όσο και τους ασθενείς – και συνοδεύονται από γιατρούς και αραβόφωνους.

Οι εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει στο συγκρότημα έχουν αναγκαστεί να συγκεντρωθούν στην αυλή και κάποιοι υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας.

Προσθέτει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «πλήρη έλεγχο» και δεν γίνονται πυροβολισμοί.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον ισχυρισμό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πλέον τον έλεγχο της Αλ Σίφα.

Σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου που συνεργάζεται με το AFP δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα και πυροβολώντας στον αέρα, δίνουν εντολή στους κατοίκους της Γάζας, που έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, να παραδοθούν

Από τα μεγάφωνα φωνάζουν στα αραβικά: «Όλοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε ψηλά τα χέρια και βγείτε από τα κτίρια προς την εσωτερική αυλή για να παραδοθείτε».

Γιατί η επιχείρηση είναι σημαντική

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα θα κρίνει τη στάση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου.

Το νοσοκομείο Νταρ αλ Σίφα το οποίο σημαίνει Σπίτι της Θεραπείας είναι το πιο προηγμένο στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Υπάρχουν περίπου 600 ασθενείς και κάπου μεταξύ 200 και 700 γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι στο χώρο. Οι αριθμοί ποικίλλουν ευρέως σχετικά με τον αριθμό των εκτοπισμένων ανθρώπων εκεί, από 1.500 έως 15.000, με την εκτίμηση ενός γιατρού το πρωί της Τετάρτης (15/11) ότι 2-3.000 βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι από τότε που αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς έχει δημιουργήσει τούνελ κάτω από το συγκρότημα κτηρίων και έχει στήσει το κέντρο διοίκησης εκεί προκειμένου να προστατεύει τις δυνάμεις της από τις ισραηλινές επιθέσεις. Η Χαμάς αρνείται κατηγορηματικά το γεγονός αυτό.

Ο Δρ. Μουνίρ Αμπού αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο δυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου.

«Ακούγονται μεγάλες εκρήξεις» στον τομέα όπου βρίσκονται, και «μέσα στο νοσοκομείο», είπε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα δήλωσε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο αργότερα πως «ο στρατός κατοχής βρίσκεται στο υπόγειο, ψάχνει το υπόγειο», προσθέτοντας ότι ισραηλινοί στρατιωτικοί «πυροβολούν και χρησιμοποιούν εκρηκτικά».

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία.

Όπως δήλωσε στο Associated Press τηλεφωνικά οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι τρομοκρατημένοι μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στα κτίρια.

«Ουρλιάζουν. Είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση … δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για τους ασθενείς παρά να προσευχηθούμε», είπε.

Οι ΗΠΑ αύξησαν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Σε μία άλλη εξέλιξη όπως αναφέρει το Bloomberg, το Πεντάγωνο αύξησε αθόρυβα τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και ικανοποίησε τα ισραηλινά αιτήματα για περισσότερους κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους για τον στόλο των πολεμικών πλοίων Apache, καθώς και βλήματα των 155 χιλιοστών, συσκευές νυχτερινής όρασης

Σύμφωνα με το έγγραφο που εξέτασε το Bloomberg, τα όπλα έχουν ήδη αποσταλεί ή το Υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να τα προμηθευτεί από αποθέματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν αποσταλεί και οι 36.000 σφαίρες πυροβόλου των 30 χιλιοστών. Το Ισραήλ έχει επίσης λάβει 1800 από τις ζητούμενες χειροβομβίδες M141 bunker buster και τουλάχιστον 3500 συσκευές νυχτερινής όρασης. Το Ισραήλ έλαβε επίσης περισσότερους κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους για τον στόλο των μαχητικών Apache.

ΗΠΑ: «Τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται»

Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον οποιουδήποτε νοσοκομείου, ούτε θέλουν να δουν να εκτυλίσσονται μάχες μέσα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» στο Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μολονότι τόνισε πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προ ημερών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button