Κόσμος

Γαλλία: «Μία νεκρή από νυν ή πρώην σύντροφο ανά τρεις ημέρες» – Τι χρεώνουν στον Μακρόν

Στη Γαλλία, το όριο των 900 καταγεγραμμένων γυναικοκτονιών από την αρχή της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν το 2017 ξεπεράστηκε, σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση #NousToutes κι ενώ η ισότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών ανακηρύχθηκε σημαντικός στόχος της πρώτης θητείας του.

Η μάχη «για την ολοκληρωτική εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών» θα πρέπει να αποτελέσει τον «πρώτο πυλώνα» της ισότητας μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, η οποία ανακηρύχθηκε «σημαντικός στόχος της πενταετούς προεδρίας» από τον Εμανουέλ Μακρόν τον Νοέμβριο του 2017, ήτοι λίγους μήνες μετά την άφιξή του στο Ελιζέ.

Από την αρχή της θητείας του, ένας τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης, το 3919, για τις γυναίκες θύματα βίας και το περιβάλλον τους θεσπίστηκε, όπως και τηλέφωνα «μεγάλου κινδύνου» και βραχιόλια κατά της προσέγγισης (bracelets anti-rapprochement- BAR).

«Εδώ και έξι και πλέον χρόνια, οι πολιτικοί ηγέτες μας εκφράζουν την ικανοποίησή τους ότι εφάρμοσαν μέτρα κατά της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας: ο μεγάλος στόχος της θητείας», γράφει η φεμινιστική συλλογικότητα #NousToutes σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Εντούτοις, μετά την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τον Εμανουέλ Μακρόν, περισσότερες από 900 γυναικοκτονίες έχουν καταγραφεί και περισσότερα από 1.000 παιδιά έμειναν ορφανά», αναφέρει.

Ένα πανό μήκους 15 μέτρων, στο οποίο θα εγγραφούν τα ονόματα και οι ηλικίες των «900 γυναικών που σκοτώθηκαν λόγω του φύλου τους» θα κρεμαστεί το βράδυ της Πέμπτης στη γαλλική πρωτεύουσα, στο Τροκαντερό, σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο του Άιφελ, όπου 900 αναμμένα φωτάκια νυχτός θα τοποθετηθούν στο έδαφος στη μνήμη τους.

Η οργάνωση καταγγέλλει «την αδράνεια του Κράτους» και ζητά την πρόβλεψη «ενός προϋπολογισμού ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για τη μάχη κατά της έμφυλης βίας και τη συνδρομή προς τα θύματα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δεν αφορούν τις ενδοικογενειακές γυναικοκτονίες, 833 γυναικοκτονίες διαπράχθηκαν το διάστημα μεταξύ 2017 και 2023, 739 το διάστημα 2017- 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις οποίες προστίθενται οι 94 γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν το 2023, βάσει του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κανένα επίσημο δεδομένο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο σχετικά με τις γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν από την αρχή του 2024.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωνε στα τέλη του 2023 πως ήταν «ακλόνητος» στη μάχη κατά της βίας σε βάρος των γυναικών και στην ισότητα γυναικών-ανδρών, δηλώσεις που προκάλεσαν σωρεία επικρίσεων από φεμινιστικές οργανώσεις.

«Αυτό δεν άλλαξε από το 2016 και την έναρξη της καταμέτρησής μας, είναι 8 χρόνια που παραμένουμε στον ίδιο ρυθμό, με μία γυναίκα να δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες από τον σύντροφο ή πρώην σύντροφό της», είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζιλιά, η οποία δεν έδωσε το επίθετό της, μέλος της συλλογικότητας Féminicides.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button