Πολιτική

Γεραπετρίτης για Γάζα: Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος για την ανθρωπιστική βοήθεια

Τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανέλυσε σε συνέντευξη του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για το άνοιγμα δρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή καταδικάζοντας την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Μία ημέρα μετά τις επαφές του στη Ραμάλα, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα.

«Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι επιθυμεί να ακούσει όλες τις πιθανές επιλογές.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν σήμερα, μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα.

Περαιτέρω, το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποβάλει μια πρόταση, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα, σημείωσε. «Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς από τη Χαμάς. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε: «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να ενστερνιστούμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button