Οικονομία

Δηλώσεις Ε9 και ΕΝΦΙΑ: Προθεσμίες, δόσεις και εκπτώσεις – Τα νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα στον τρόπο που θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επίσπευση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να πληρώσουν την πρώτη δόση θα καταβληθεί, αν και πλέον θα μπορούν να «μοιράσουν» το συνολικό ποσό σε 11 μηνιαίες δόσεις, αντί για 10.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα του οικονομικού επιτελείου, που στόχο έχει να αυξήσει τις δόσεις ακόμα περισσότερο.

Ειδικότερ, από το 2025 και μετά, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του φόρου, αλλά και ο προγραμματισμός των φορολογουμένων.

  • Παραμένει η πρόβλεψη ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.

Ωστόσο, από αυτή την πρόβλεψη εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές, καθώς προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Ειδικότερα, αυτό αφορά στις περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Μέχρι τις 8 Μαρτίου οι δηλώσεις Ε9

Επισπεύδεται η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου. Ειδικά για το 2024 οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button