Κόσμος

Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή αμάχων στη Γάζα – Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ

Διεθνή καταδίκη έχει προκαλέσει η σφαγή στη Γάζα, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Εσπευσμένα συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 29/02, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 760 τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη στη Νάμπλους, όταν πλήθος κινήθηκε προς φορτηγά με τρόφιμα και ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του. Το Ισραήλ μίλησε για «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη».

«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν σε μας από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X (του πρώην Twitter).

«Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου για αυτά τα τα πυρά και απαιτώ την αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε επίσης τα «αδικαιολόγητα ισραηλινά πυρά» εναντίον αμάχων» που περιμένουν να πάρουν επισιτιστική βοήθεια, λέγοντας ότι περιμένει από τις ισραηλινές αρχές να ρίξουν φως στην υπόθεση. Υπογράμμισε ακόμα πως «το Ισραήλ οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και να προστατεύει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχους πληθυσμούς».

Αλλά και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ από την πλευρά του καταδίκασε το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι θάνατοι αυτοί είναι εντελώς απαράδεκτοι», συνέχισε.

«Το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ΔΑΔ (σ.σ. διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου)», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να παραχωρηθεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα».

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα, με δεκάδες παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς καθώς περίμεναν τρόφιμα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες μέσω X (του πρώην Twitter).

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέρχεται ανεμπόδιστα», πρόσθεσε. «Η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι υποχρεωτική», θύμισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «σοκαρισμένος» από τη σφαγή που καταδίκασε, ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε για το «τραγικό και ανησυχητικό περιστατικό» που σημειώθηκε χθες Πέμπτη (29/2) μέσα στην πόλη της Γάζας με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κατά τη διάρκεια των χωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε μαζί τους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι τα γεγονότα στη βόρεια Γάζα, όπου Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας την παράδοση βοήθειας, είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε εσπευσμένα χθες Πέμπτη, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να πει «αρκετά», υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό.

«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους», δήλωσε ο Ριάντ Μανσούρ στον Τύπο, μερικά εικοσιτετράωρα αφού οι ΗΠΑ εμπόδισαν την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη φορά, απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συναντήθηκα το πρωί με την (πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ», είπε, εξηγώντας πως την «παρακάλεσε» να επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα «καταδικάζει αυτή τη σφαγή».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πει ‘αρκετά’», συνέχισε. «Αν έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων σφαγών (…) αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός».

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής υπογράμμισε πως «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, δεκάδες άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες στα κεφάλια» και πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν πυροβόλησαν «στον αέρα για να περιορίσουν το πλήθος επειδή επικρατούσε σύγχυση και χάος», αλλά «στόχευαν και σκότωναν εσκεμμένα». Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στρατιώτες του σκότωσαν εσκεμμένα άμαχους.

Η Αλγερία έβαλε στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» των 15 κρατών μελών, επισημαίνοντας τις ευθύνες των ισραηλινών δυνάμεων που «άνοιξαν πυρ».

«Δεκατέσσερα μέλη υποστηρίζουν το κείμενο», σημείωσε ο Ριάντ Μανσούρ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button