Ο χρυσός παραμένει «ασφαλές καταφύγιο» – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει σημαντικές διακυμάνσεις από την αρχή της χρονιάς, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό 3.500 δολάρια/ουγγιά στα μέσα Απριλίου, πριν υποχωρήσει σε περίπου 3.300 δολάρια/ουγγιά στο τέλος του μήνα – μια υποχώρηση 5% από την κορυφή.
Η αυξημένη μεταβλητότητα προκλήθηκε από διάφορες υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, από τον ισχυρισμό του προέδρου ότι δεν θέλει να απολύσει τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, έως τη λιγότερο επιθετική στάση μεταξύ αυτού και της Κίνας, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS στο δελτίο «CIO View».
Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) για τις τάσεις της ζήτησης του πρώτου τριμήνου σηματοδοτεί ένα συνεχιζόμενο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τους 1.206 μετρικούς τόνους (το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο από το 2016).
«Μοχλός» η επενδυτική ζήτηση
«Η επενδυτική ζήτηση ήταν ο κύριος μοχλός, υποστηριζόμενη από την κατανομή
στις παραδοσιακές συσχετίσεις μετοχών και ομολόγων, τους φόβους για τον πληθωρισμό και την ακραία αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παραλληλα, την ίδια περίοδο οι αγορές ETF αυξήθηκαν κατακόρυφα, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες εκροές και αυξάνοντας τις συνολικές εισροές σε υψηλό τριών ετών.
«Με τις αγορές στους 226 μετρικούς τόνους για το τρίμηνο, επιβεβαιώνεται η απόφασή μας να αναβαθμίσουμε την εκτίμησή μας για το σύνολο του έτους σε 450 μετρικούς τόνους στα μέσα του μήνα (από 300 μετρικούς τόνους)» τονίζει ο επενδυτικός οίκος και προσθέτει:
Πρόκειται για την ισχυρότερη ετήσια ζήτηση από το 2020, με τα κεφάλαια που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ να οδηγούν τις εισροές μαζί με σημαντικές συνεισφορές από την Ευρώπη και την Ασία.
Είναι σημαντικό ότι οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες παρέμειναν επίσης ισχυρές, στους 244 μετρικούς τόνους, που ήταν κοντά στο στόχο της UBS για το 1ο τρίμηνο και διατηρεί την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους, που είναι περίπου 1.000 μετρικοί τόνοι για το 2025.
Και πάλι, η μη αναφερόμενη αγορά παραμένει βασικός παράγοντας, με τους όγκους των εκθέσεων του ΔΝΤ να αποτυπώνουν μόνο ένα μέρος της εικόνας.
Ράβδοι και νομίσματα
Η αγορά ράβδων και νομισμάτων ήταν επίσης αυξημένη κατά 3% σε ετήσια βάση, με την Κίνα να συνεισφέρει 124 μετρικούς τόνους -το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί- σε ένα σύνολο 325 μετρικών τόνων.
Η ζήτηση κοσμημάτων, όπως αναμενόταν, πιέστηκε από την ταχύτητα και το μέγεθος του πρόσφατου ράλι. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία συνέβαλαν στην αδυναμία. Η προσφορά αυξήθηκε οριακά (+1%) λόγω της παραγωγής ρεκόρ των ορυχείων, αν και η ανακύκλωση μειώθηκε απροσδόκητα.