Οικονομία

ΕΕΤ: Μείωση του spread μεταξύ νέων δανείων και προθεσμιακών καταθέσεων

Το spread (περιθώριο) των επιτοκίων στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά, καθώς υπήρξαν αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και μειώσεις στα επιτόκια νέων δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος, το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης (μ.β) και ανήλθε στο 1.83% (Νοέμβριος 2023: 1,79%) στους ιδιώτες και κατά 11 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 3,25% (Νοέμβριος 2023: 3,14%).

Σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια, και ιδίως τις χορηγήσεις στεγαστικών το επιτόκιο το Δεκέμβριο ανήλθε στο 4,37% έναντι 3,60% το Δεκέμβριο του 2022 (+77 μονάδες βάσης).

Στην Ευρωζώνη, το μέσο επιτόκιο για το σύνολο των στεγαστικών δανείων ήταν 4%, έναντι 2,88% πριν από ένα χρόνο (+112 μονάδες βάσης). Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,06%.

Συμπερασματικά:

•Το spread (περιθώριο) στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά, καθώς υπήρξαν αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και μειώσεις στα επιτόκια νέων δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

•Η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης περιορίζεται, τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές εξακολουθεί να είναι για τις Ελληνικές τράπεζες αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών τραπεζών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button