Πολιτική

Καρότο και μαστίγιο για τους αγρότες: Επιπλέον μέτρα μελετά η Κυβέρνηση

Την τακτική του καρότου και του μαστιγίου, κατά γράμμα, ακολουθεί η Κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το Μαξίμου μελετά επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυσή τους, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο προϋπολογισμός, με την προϋπόθεση όμως ότι οι αγρότες δεν θα επιχειρήσουν “εκβιασμό” κλείνοντας τους δρόμους.

Τον τόνο για την αντιμετώπιση των αγροτών τον δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως έλεγε στο CNN Greece κυβερνητική πηγή εντός του Μαξίμου.

Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως ακούει τα αιτήματα των αγροτών και εξηγεί τα όσα έχει ήδη κάνει η Κυβέρνηση για να τους στηρίξει (με μείωση φορολογίας, ενίσχυση στο ρεύμα, διαπραγμάτευση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.α.) επιμένοντας στο διάλογο.

Από την άλλη κοφτά ξεκαθαρίζει πως οι αντιδράσεις έχουν όριο και μετά από αυτό το όριο δεν υπάρχει συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του πως ο διάλογος γίνεται “με ανοιχτούς δρόμους” και πως “κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου”.

Από την Κυβέρνηση τονίζουν μάλιστα πως την προηγούμενη τετραετία εκταμιεύθηκε από τον ΕΛΓΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών.

Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης των αγροτών

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες έχουν πέσει στο τραπέζι νέα σενάρια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Ανάμεσά τους βρίσκεται το ενδεχόμενο επίσπευσης της προκαταβολής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, έτσι ώστε μέρος από τα 82εκ. ευρώ να φτάσουν πολύ πιο γρήγορα σε αγροτικά χέρια.

Ενώ συζητείται και μία ενδεχόμενη μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα, καλύτερη από το 10% έκπτωσης από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο το οποίο σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ αντιστοιχεί σε μία έκπτωση μικρότερη του 1,5 λεπτού ανα κιλοβατώρα.

Αυτά τα μέτρα εξετάζονται όπως όλα δείχνουν στην Κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται κλειδωμένα. Την ώρα μάλιστα που το Μαξίμου επιμένει πως θα πρέπει να βρεθεί μία ομάδα 10-20 ατόμων που θα εκπροσωπεί τους αγρότες για να συναντηθεί με Κυβερνητικούς παράγοντες για όλα αυτά τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Σύσκεψη Μητσοτάκη με περιφερειάρχες

Τα βλέμματα σήμερα πέρα από τα μπλόκα σε όλη τη χώρα στρέφονται και στη συνάντηση που θα έχει στις 11:30 ο Πρωθυπουργός με τους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συζητηθούν τα αγροτικά θέματα ανά περιφέρεια.

Εστία σύγκρουσης μπορεί να προκύψει, καθώς αναμένεται να συμμετέχει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγγέλλει πως άφησαν την περιφέρεια Θεσσαλίας εκτός του Οργανισμού Υδάτων.

Μάλιστα σε ανάρτηση του περιγράφει σειρά ανοιχτών πληγών: “Είναι τα χωράφια μας που δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι χρήματα και τι πόρους θα τα ξανακαλλιεργήσουμε. Δεν ξέρουμε από πού θα πάρουμε πάλι τα πρόβατα μας και τα γίδια να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας. Ούτε που θα γίνουν τα μαντριά μας. Δεν ξέρουμε αν τα οπωροφόρα δέντρα θα ξανακαρπίσουν”.

«Καταδρομική» επίσκεψη στα μπλόκα

Πάντως χθες το βράδυ καταδρομική επίσκεψη στο μπλόκο Μοναστηρίου στο Δομοκό έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έκανε δεκτά κάποια από τα επιμέρους αιτήματα των αγροτών.

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση από τα χωράφια φερτών υλικών, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι έχει λάβει την πρόταση τους, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν είναι διασφαλισμένη η κάλυψη της λύσης από την ΕΕ, γιατί για κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται είναι υπό τον έλεγχο της Ευρώπης.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όπου εμφανώς επιχείρησε να ρίξει τους τόνους.

Απομακρυνόμενος από δηλώσεις του προ ημερών για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις σχολίασε πως “δεν υπάρχει πολιτικό πρόσημο στις κινητοποιήσεις των αγροτών αυτή την ώρα, τελείωσε, όταν το είπα είχε βάση για αυτούς που προσπαθούσαν να οργανώσουν όλο αυτό το σύστημα, οι συμμετέχοντες δεν έχουν κανένα κομματικό πρόσημο” υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης και τόνισε πως οι αγρότες “δεν είναι ούτε τεμπελχανάδες, ούτε παραχαϊδεμένοι”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button