Πολιτική

Κασσελάκης: Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τουλάχιστον

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τουλάχιστον, προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατοχύρωση της διαπραγματευτικής δύναμης στο συνδικαλισμό, υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ το μεσημέρι της Πέμπτης () στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε πως «η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το πρώτο βήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου για να υπάρχει επισφάλεια στον κόσμο της εργασίας».

Της καταλόγισε ότι έχει σχεδιασμό να υπάρχει «συγκεντρωτισμός στην κεφαλαιακή δομή της χώρας και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών», ότι έχει υπονομεύσει τα εργατικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και πως παράλληλα η ακρίβεια «ταλανίζει όλη την κοινωνία και τα εργατικά στρώματα», την ίδια ώρα, όπως είπε, που δεν αυξάνονται τα εισοδήματα.

«Τα εισοδήματα στη χώρα μας είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλά και γι` αυτό είμαστε στη θέση 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σύγκλιση ελάχιστη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ό,τι και να λέμε για τους δημοσιονομικούς μας στόχους», τόνισε. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλει και την «φτηνή ελαστική εργασία».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες σας, θέλουμε να υπάρχει κατοχύρωση της διαπραγματευτικής δύναμης στον συνδικαλισμό, γιατί είναι στοιχείο Δημοκρατίας για εμάς. Είναι στοιχείο δικαιοσύνης και στοιχείο ανάπτυξης γιατί μία κοινωνία πρέπει να μπορεί να στηρίζεται σε μια στέρεα βάση και η εργασία, οι άνθρωποι του μόχθου, είναι αυτή η βάση», είπε.

Ο κ. Κασσελάκης σχολίασε ότι τα trickle down economics είναι μια οικονομική θεωρία, «οικονομική που ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει πετύχει», αναφέροντας ότι τα χρόνια του Ρίγκαν το χρέος στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάρα πολύ. Σημείωσε ότι μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη, δεν είναι βιώσιμη, «όπως γνωρίζουμε επίπονα στην Ελλάδα».

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θέλουμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός άμεσα στα 900 ευρώ τουλάχιστον», σημειώνοντας ότι αυτό είναι το αυτονόητο καθώς «δεν μπορεί κάποιος να επιβιώσει σε αυτή τη χώρα με τους τωρινούς μισθούς» και «σίγουρα με λιγότερα από 900 ευρώ είναι αδύνατον».

«Επίσης θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι υποστηρίζουμε αυτό που κατανοώ ότι είναι ένα πάγιο αίτημα σας για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγώνες σας και να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί γίνεται σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, κι ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, ο τομεάρχης Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, και η υπεύθυνη της Πολιτικής Γραμματείας για την Εργασία και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button