Πολιτική

Χαμηλές πτήσεις για το Κυπριακό – Η επίσκεψη Μετσόλα στη Λευκωσία

Στην Κύπρο μεταβαίνει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία έχει εκφράσει ανοικτά τη στήριξή της για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το Σάββατο αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Σημειώνεται πώς μετά την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε τη στήριξη της Ευρώπης προς την Κύπρο, λέγοντας πως «ο δρόμος προς την επανένωση δεν είναι εύκολος, αλλά είναι ένας δρόμος που θα περπατήσουμε μαζί – με υπομονή, με επιμονή».

Το νέο ραντεβού στη Γενεύη έχει δοθεί τον Ιούλιο σε μία προσπάθεια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει αποφασιστικά τη διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Παράλληλα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει υιοθετήσει κείμενο στο οποίο γίνεται αναφορά στο Κυπριακό διαμηνύοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που καθορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είναι αξιοσημείωτο πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να παραμείνει «παγωμένη» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω του ότι η πολιτική της γείτονος δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες. Γίνεται ξεκάθαρη αναφορά από τις προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου μέχρι το casus belli κατά της Ελλάδας.

Παράλληλα, καταδικάζεται η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα δηλώνοντας τη στήριξη τους στη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας το περιεχόμενό της ως μεροληπτικό και ανακριβές.

Οι προεκλογικές κορώνες Τατάρ και η στήριξη Ερντογάν

Με κοινό μέτωπο, Λευκωσία και Αθήνα καταδίκασαν τη νέα φιέστα στα Κατεχόμενα και τις προκλητικές δηλώσεις των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έκανε λόγο για «φιέστα επί καταπατημένης κυπριακής γης», σχεδιασμένη για να ενισχύσει τη ρητορική περί «δύο κρατών» και να παγιώσει την τουρκική παρουσία.

Μετά την επίδειξη ισχύος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης του Ψευδοκράτους εμφανίζεται όλο και πιο αδιάλλακτος. Τα Κατεχόμενα εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών για την νέα ηγεσία τον ερχόμενο Οκτώβριο και ο Ερσίν Τατάρ προβάλει σε κάθε ευκαιρία τις ακραίες θέσεις του. Έχει εντάξει στην προεκλογική του ατζέντα το Κυπριακό, ζητώντας από τους ψηφοφόρους όποιος στηρίζει την πολιτική δύο κρατών συνεπώς και την κυριαρχική ισότητα να είναι δίπλα του σε αυτές τις «προεδρικές εκλογές». Συνεπώς, η αδιάλλακτη στάση του δυσκολεύει και το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η απογοήτευση Χριστοδουλίδη

Απογοητευμένος παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την συνάντησή του με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους την περασμένη Δευτέρα. Το κλίμα ήταν βαρύ. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συνομίλησαν κατ’ ιδίαν, μετά την άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης. Αν και ο ηγέτης του Ψευδοκράτους έκανε λόγο για «νέα ατμόσφαιρα», η συνάντηση δεν παρήγαγε ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Εκείνο που προέκυψε ήταν βασικά η άρνηση του κ. Τατάρ να συζητήσει ή να λάβει αποφάσεις για θέματα, τα οποία έχουμε υποσχεθεί στον ΓΓ των ΗΕ», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την υπόσχεσή του στον κυπριακό λαό πώς θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών. Ωστόσο, όπως δήλωσε για να γίνει αυτό το βήμα «ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διεθνής κοινότητα».

Στις 12 Μαϊου θα βρίσκεται στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της. Η Λευκωσία προσμένει πώς η Μαρία Άνχελα Ολγκίν πώς θα επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στις προσπάθειες στο Κυπριακό με βάση στην ουσία των θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε επίσημο δείπνο στον Έλληνα ομόλογό του, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ισχυρή πεποίθησή του πώς «ο τερματισμός της κατοχής στο πλαίσιο της εξεύρεσης συνολικής δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αποτελεί κοινό στόχο και μπορεί να επιτευχθεί».

Related Articles

Back to top button