Οικονομία

Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις, με τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες να σπεύδουν να πραγματοποιήσουν πιο οικονομικά τις αγορές τους.

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα, είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές, όπως ένδυση και υπόδηση.

Πώς υπολογίζονται οι εκπτώσεις

Την ίδια στιγμή, εντατικοί και διαρκείς αναμένονται οι έλεγχοι από πλευράς των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων και το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από τις αρχές του 2023 κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής, θα πρέπει να γίνεται επί της χαμηλότερης τιμής των προηγούμενων 30 ημέρων. Αυτή λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ώστε η επιχείρηση να προχωρά στη συνέχεια σε μείωσή της και όχι η τιμή των αμέσως προηγούμενων ημερών.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην αγορά το προϊόν. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button