Πολιτική

Μαρινάκης για αγρότες: Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικούν, αρκεί να γίνεται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών.

«Από το 2019 λύνουμε προβλήματα, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου.

«Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας» σημείωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως είπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ εκτός από την τιμή στο ρεύμα. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο, όπως είπε, αυτήν την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει προσθέτοντας ότι «είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Κάνουμε το αυτονόητο. Είναι συστατικό της Δημοκρατίας».

Κατατέθηκε η διάταξη για την προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ

Την ίδια ώρα, κατατέθηκε στην βουλή η διάταξη που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η οποία δίνει την δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Αγρότες: Κλείνουν επ’ αόριστον από σήμερα την Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Μουδανιών

Οι αγρότες εν τω μεταξύ, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ, πούλμαν και αγροτικά αυτοκίνητα την προσεχή Τρίτη 20/02.

Από σήμερα Σάββατο όπως αναφέρουν οι αγρότες, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και από τους συμβολικούς αποκλεισμούς θα περάσουν σε πολύωρους, ενδεχομένως και επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button