Πολιτική

Νέα Υόρκη: Επαφές Γεραπετρίτη για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των χωρών της Καραϊβικής Κοινότητας (CARICOM) και στη συνέχεια γεύμα με τους εκπροσώπους των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού (Pacific SIDS).

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των νησιωτικών κρατών, λέγοντας τους ότι «η Ελλάδα ως νησιωτικό κράτος είναι σε θέση να καταλάβει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα νησιωτικών κρατών, όπως είναι οι χώρες σας».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή στην πράξη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών, η οποία δεν είναι συναλλακτική. Οι προτεραιότητές μας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις αρχές και τις αξίες αυτές, περιλαμβάνουν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ενίσχυση της διεθνούς δικαιοσύνης, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες σας και την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σε συνδυασμό με την καταδίκη κάθε απειλής χρήσης βίας και αναφέρθηκε εκτενώς και στην εντατικοποίηση του διαλόγου για την απάντηση του ΟΗΕ στους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κρίσεις και αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, με την περιοχή του Σαχέλ, αλλά και την κρίση στην Αϊτή να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

9η Διάσκεψη των Ωκεανών στην Αθήνα

Αναφερόμενος στην 9η Διάσκεψη των Ωκεανών, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην προστασία των θαλασσών και την επιδίωξή της για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά συναφή ζητήματα, όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση, η γαλάζια οικονομία, η θαλάσσια ρύπανση και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

«Προερχόμενος από ένα μικρό νησί, όπως είναι η Κάρπαθος, έχω απόλυτη συναίσθηση της δυσκολίας των προβλημάτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υπεραλίευση αλλά και τον υπερτουρισμό. Γνωρίζω και ο ίδιος πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η προστασία της νησιωτικότητας», ανέφερε σε προσωπικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών.

Η διάσκεψη «Our Ocean Conference» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014 και έχει αναδειχθεί σε φόρουμ διαλόγου που φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τον ιδιωτικό τομέα και ΜΚΟ, με κοινό όραμα την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα συμβάλουν στην προστασία της θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις χώρες του Pacific SIDS οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή αποτελούν σε κάποιες περιπτώσεις υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των υδάτων της θάλασσας, απειλώντας στην κυριολεξία με εξαφάνιση κάποιες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Έλληνας ΥΠΕΞ θα εκφωνήσει σήμερα Τρίτη (13/2) ομιλία για την κλιματική αλλαγή και την διατροφική ασφάλεια σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button