Πολιτική

Ο Κασσελάκης έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στη «βροχή» χωρίς… Ομπρέλα – Η επόμενη μέρα του «ξεσκονίσματος»

Εξάλλου, ο ίδιος όντας άκρως επικοινωνιακός, φρόντισε να περάσει για δεύτερη φορά το μήνυμα της «εκκαθάρισης»: Αυτή η χαρακτηριστική κίνηση «ξεσκονίζοντας» τον ώμο σε ζωντανή μετάδοση, είχε συμβεί ξανά. Η πρώτη φορά ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Δράμα είχε πράξει ακριβώς το ίδιο, θέλοντας να δείξει ότι θα… εξολοθρεύσει -πολιτικώς- τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Λίγο αργότερα και ενώ ήταν έξω χαλαρώνοντας από το διήμερο έντασης, ο κ. Κασσελάκης προχώρησε και σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση της «εκκαθάρισης»:

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως είπα και χθες -και το εννοώ-, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Για όλους εσάς που μου λέτε «σε στηρίξαμε»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. «Ξεσκονίζω» από πάνω μας ό,τι έχει ειπωθεί. Σήμερα είναι μία καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο «X» μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η ανάρτηση ήταν και ένα απόσπασμα από την ομιλία του σήμερα στην ΚΕ, όπου μάλιστα έκανε και τη χαρακτηριστική κίνηση «ξεσκονίζοντας» τον ώμο του (στο 5ο λεπτό του βίντεο):

Όταν πια τελείωσε η συνεδρίαση, ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε για ποτό, ενώ ο ενδεχομένως πιο ένθερμος υποστηρικτής του εντός του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, έδωσε το «παρών» σε κρητικό γλέντι.

Πάντως, σχετικά με την ατάκα «…σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή, μοιάζει περισσότερο με «ευχή», καθώς όταν το είπε ο κ. Κασσελάκης, στην αίθουσα βρίσκονταν αποκλειστικά υποστηρικτές του, με τις «ομάδες» Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα να απόσχουν από τη διαδικασία και την Ομπρέλα να έχει ήδη αποχωρήσει από το κόμα.

Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Την ίδια ώρα, έμπειρα στελέχη εστιάζουν σε μια άτυπη «συμμαχία» που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ της τάσης Αχτσιόγλου και του Δικτύου Τεμπονέρα, αλλά και της Ομπρέλας, παρότι αποχώρησε από το κόμμα.

Αυτό που εκτιμούν τα ίδια στελέχη είναι ότι οι τρεις τάσεις, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας- άλλωστε ουδείς έχει αποκλείσει, ειδικά από την Ομπρέλα, τη δημιουργία νέου κόμματος που θα δώσει μάλιστα τη μάχη των ευρωεκλογών.

Εξάλλου, τα κρας-τεστ της συγκατοίκησης των «6+6» και του «ΔΕΚΑ» με την ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη θα είναι εφεξής καθημερινά και κάθε φορά καθοριστικής σημασίας, αφού όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες, έχουν καταγραφεί τα μεταξύ τους ρήγματα και τα μικρά περιθώρια συμβιβαστικών κινήσεων.

Δεν δίνουν τις έδρες Τσακαλώτος – Πέρκα

Παράλληλα, εντός του επόμενου 24ώρου αναμένεται να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τα στελέχη της Ομπρέλας με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να μην παραδίδουν τις έδρες τους.

Νωρίτερα, στη σύντομη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τους δύο βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης της Ομπρέλας να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει και να επιστρέψουν την έδρα στο κόμμα, όπως έχουν δεσμευτεί πολιτικά και ηθικά. Το ίδιο ζήτησε και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που έχει ανακονώσει ανεξαρτητοποίηση.

Συγκεκριμένα, η Πέτη Πέρκα δεν επιστρέφει την έδρα γιατί «την κέρδισε με τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς και αυτός που παρεκκλίνει είναι… ο Στέφανος Κασσελάκης», αναφέρθηκε από το στενό της περιβάλλον. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε «…εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».

Η ανακοίνωση του «τέλους» από την Ομπρέλα

Η προαναγγελθείσα από την Παρασκευή αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον γεγονός. Το απόγευμα της Κυριακής (12/11), η τάση της οποίας επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε το τέλος εποχής στην Κουμουνδούρου.

«Προς όσες κι όσους ελπίζουν κι επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της», είναι το υστερόγραφό τους, την ίδια ώρα που στέλνουν βέλη όχι μόνο στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα.

«Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής- ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης κι ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς Αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών», υπογραμμίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως αισθάνονται την ιστορική ευθύνη: «Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος. Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια».

Μένει… προς το παρόν η τάση Αχτσιόγλου

Παραμένει, προς το παρόν, η τάση Αχτσιόγλου στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά με σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Αυτό προκύπτει από το κείμενο που τιτλοφορείται «με ευθύνη για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ», το οποίο υπογράφουν οι 6+ 6, ανάμεσα στους οποίους κι οκτώ βουλευτές (Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης) συν τους Κωστή Καρπόζηλο, Δανάη Κολτσίδα, Νίκο Μπίστη, Μιχάλη Σαμπατακάκη. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την Αριστερά.

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς.

Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό».

Τεμπονέρας παρέμεινε χωρίς «λευκή επιταγή»

«Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων», ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χάρης Τσιόκας και άλλα δύο στελέχη του Δικτύου Ενωτικής Κοινωνικής Αριστεράς, οι Φώτης Λαμπρινίδης και Χρήστος Λαμπρίδης.

Διαβεβαίωναν, πάντως, ότι παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες τους και πως σέβονται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορεύονται.

Δήλωσαν, πάντως, πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λευκή επιταγή «ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button