«Πόλεμος» ΗΠΑ – Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εμπόδιο στην ειρήνη, να γίνουν εκλογές – «Δεν είμαστε μπανανία»
Ανοιχτά υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εμπόδιο στην ειρήνη», τάχθηκε σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ.
Ο τελευταίος υπήρξε εδώ και καιρό υποστηρικτής του Ισραήλ και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος, είπε ενώπιον της Γερουσίας ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου «δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ», πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Να δοθεί μια επιλογή στους Ισραηλινούς
«Ως μια δημοκρατία, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του και εμείς πρέπει να αφήσουμε ό,τι μέλλει να γίνει. Όμως, το σημαντικό είναι να δοθεί στους Ισραηλινούς μια επιλογή. Πρέπει να υπάρξει μια νέα συζήτηση για το μέλλον του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου», είπε ο Σούμερ. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσω της διεξαγωγής εκλογών», τόνισε.
Ο Τσακ Σούμερ επισήμανε πως θα ήταν «σοβαρό σφάλμα» για το Ισραήλ να απορρίψει μια λύση δύο κρατών και προέτρεψε τους διαπραγματευτές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Γάζας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, την απελευθέρωση των ομήρων και τη διανομή βοήθειας στη Γάζα.
Ο Σούμερ και άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, βρίσκονται αντιμέτωποι με σφοδρές επικρίσεις από το εσωτερικό του κόμματος για την άνευ όρων στήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, δεδομένου του αντίκτυπου της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων.
Λευκός Οίκος: Σεβόμαστε όλες τις δηλώσεις
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε πως ο Σούμερ ενημέρωσε προηγουμένως τον Λευκό Οίκο για την ομιλία, όμως ο Λευκός Οίκος δεν αποδοκίμασε, ενέκρινε ή διόρθωσε οποιοδήποτε σημείο. «Σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμά του να κάνει αυτές τις δηλώσεις και να αποφασίζει για τον ίδιο τι θα πει ενώπιον της Γερουσίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Κίρμπι.
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα πρέπει να οργανώσει εκλογές μετά τον πόλεμο, ο Κίρμπι απάντησε: «Εναπόκειται στους Ισραηλινούς».
Ο πόλεμος ξέσπασε αφότου μαχητές από τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και πήραν 253 ομήρους μεταφέροντάς τους στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση των Ισραηλινών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ως αντίποινα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 31.184 Παλαιστινίους και έχουν τραυματίσει 72.889, σύμφωνα με τις αρχές στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.
Ο Τσακ Σούμερ επέκρινε τους Παλαιστινίους που στηρίζουν τη Χαμάς και δήλωσε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς επίσης πρέπει να αποχωρήσει.
«Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε ελπίδα για ειρήνη στο μέλλον, ο Αμπάς πρέπει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από μια νέα γενιά Παλαιστινίων ηγετών, που θα εργαστούν προς την επίτευξη της ειρήνης με το Εβραϊκό Κράτος», υπογράμμισε.
Η απάντηση των Ρεπουμπλικανών στον Σούμερ
Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜαΚόνελ σύντομα έσπευσε να υπερασπιστεί τον Νετανιάχου ενώπιον του σώματος, λίγο μετά την ασυνήθιστα μακρά ομιλία του Σούμερ, διάρκειας 45 λεπτών. «Είναι αποκρουστικό… και υποκριτικό… για τους Αμερικανούς, στους οποίους κόβεται η ανάσα σχετικά με την παρέμβαση ξένων στη δημοκρατία μας να καλούν υπέρ της απομάκρυνσης του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη του Ισραήλ. Είναι πρωτοφανές», επισήμανε ο ΜαΚόνελ.
Αν και ο Σούμερ δεν ανέφερε το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα συνδέει την προμήθεια αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ με την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως προτείνουν ορισμένοι Δημοκρατικοί, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία.
«Εάν ο νυν συνασπισμός του πρωθυπουργού Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία αφότου ο πόλεμος αρχίσει να περιορίζεται και συνεχίσει να ακολουθεί επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που θα δοκιμάζουν τις υφιστάμενες προϋποθέσεις των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής χρησιμοποιώντας την επιρροή μας για να αλλάξουμε την παρούσα πορεία», τόνισε.
Η ομιλία του Σούμερ αντανακλά την ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία στην Ουάσινγκτον προς τον Νετανιάχου, τη διαχείριση του πολέμου από εκείνον, την αποτυχία να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους αμάχους και την αισθητή παρακώλυση της διανομής βοήθειας στη Γάζα.
«(Ο Νετανιάχου) είναι υπερβολικά πρόθυμος να ανεχτεί τον απολογισμό των αμάχων στη Γάζα, ο οποίος ωθεί τη στήριξη προς το Ισραήλ παγκοσμίως σε ιστορικά χαμηλά. Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει εάν γίνει παρίας», υπογράμμισε ο Σούμερ.
Το Ισραήλ δεν είναι «μπανανία»
Ενδεικτικό της έντασης που δημιουργήθηκε στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι ότι το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου όχι μόνο… απέρριψε την πρόταση του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ, αλλά απάντησε λέγοντας πως «το Ισραήλ δεν είναι μπανανία» και η πολιτική Νετανιάχου έχει ευρεία δημόσια υποστήριξη.
«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Σούμερ, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς υπαγορεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση του Λικούντ.
«Ο γερουσιαστής Σούμερ πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα, και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου».
Αντιδρώντας επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία.