Ελλάδα

Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα οράματα του Πολυτεχνείου: Οι πολίτες απαντούν

Αν και το 38% των ερωτηθέντων και ένα 32% θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό το γεγονός της εξέγερσης, και ένα 31% θεωρεί ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου του 1973 είναι επίκαιρα, ωστόσο, το 60% θεωρεί ότι τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου κατά κύριο λόγο διαψεύσθηκαν.

«Ο μύθος που συνοδεύει τη γενιά του Πολυτεχνείου – κατόπιν της υπερ-εκμετάλλευσης από τη μία και της κατασυκοφάντησης από την άλλη – έχει φθαρεί», επισημαίνει στην ανάλυσή του ο Αλέξης Ρουτζούνης, Διευθυντής ερευνών της Κάπα Research.

Επίσης, οι ερωτηθέντες διχάζονται στο ερώτημα «τι συμβολίζει σήμερα το Πολυτεχνείο» καθώς το 47% απαντά η ενότητα και το 41% απαντά το διχασμό.

«Η εξέγερση έχει μάλλον ενταχθεί στον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που δεν απέκτησε ποτέ «εθνικά» χαρακτηριστικά, ταυτίστηκε με τα πάθη της χώρας, και ενώνει και διχάζει, ταυτόχρονα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουτζουνής.

Τα συμπεράσματα της έρευνας της Κάπα Research

«Μισό αιώνα μετά, η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος του Πολυτεχνείου στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν αμφισβητούνται: για τη μεγάλη πλειοψηφία η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός (70%) που επηρέασε θετικά την πορεία της χώρας (72%). Η φλόγα, λοιπόν, δεν έχει σβήσει», αναφέρει στην ανάλυσή του ο Αλέξης Ρουτζούνης, Διευθυντής ερευνών της Κάπα Research και συνεχίζει:

«Ωστόσο, οι ελπίδες και τα οράματα της εξέγερσης, που άφησαν το στίγμα τους στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν απωλέσει μέρος της δυναμικής τους: σήμερα θεωρούνται – έστω και οριακά – περισσότερο ξεπερασμένα (51%) παρά επίκαιρα (47%)».

«Αντίστοιχα, ο μύθος που συνοδεύει τη γενιά του Πολυτεχνείου – κατόπιν της υπερ-εκμετάλλευσης από τη μία και της κατασυκοφάντησης από την άλλη – έχει φθαρεί: το 65% κρίνει αρνητικά πια τον ρόλο της στα πράγματα, ενώ, για το 60%, τα οράματά της έχουν κατά κύριο λόγο διαψευστεί. Οι ευθύνες που αποδόθηκαν στη γενιά αυτή για την οικονομική κρίση του 2010 φαίνεται να έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στην υστεροφημία της».

«Με βάση την κομματική προέλευση των ερωτώμενων, προκύπτει εν τέλει πως η εξέγερση έχει μάλλον ενταχθεί στον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς: πλήρως ευνοϊκά τοποθετούνται οι υποστηρικτές των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, πιο επιφυλακτικά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που δεν απέκτησε ποτέ «εθνικά» χαρακτηριστικά, ταυτίστηκε με τα πάθη της χώρας, και ενώνει και διχάζει, ταυτόχρονα».

Δείτε όλη την έρευνα εδώ

«Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως παρά την πάροδο του χρόνου και την πρόσφατη αλληλουχία κρίσεων, η σημερινή νέα γενιά εμφανίζεται πιο ευαίσθητη απέναντι στο Πολυτεχνείο από τις γενιές που το βίωσαν. Ίσως, όπως οι νέοι του 1973, συγκινούνται και αυτοί περισσότερο από τα γεγονότα που γυρίζουν τον τροχό της ιστορίας μπροστά», αναφέρει στην ανάλυσή του ο κ. Αλέξης Ρουτζούνης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button