Πολιτική

Πότε και πώς ανοίγουν τα γήπεδα: Ταυτοπροσωπία, κάμερες και αυτοματοποιημένες ποινές

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το άνοιγμα των γηπέδων της Super League, με τους φιλάθλους να επιστρέφουν σε αυτά από την Τρίτη (13/2), σε ένα όμως περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. 

Οι κάμερες, η ταυτοπροσωπία και οι αυτοματοποιημένες ποινές αποτελούν τις βασικές αλλαγές που θα συναντήσουν οι πολίτες στα γήπεδα, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τα γεγονότα έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» δύο μήνες πριν και που κόστισαν τη ζωή στον 31χρονο αστυνομικό, να μην επαναληφθούν.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα ισχύσει η επιβολή ποινών σε ομάδες για τυχόν παραβατική συμπεριφορά οπαδών τους, όπως ρίψη επικίνδυνων ή εύφλεκτων αντικειμένων (κροτίδες, βεγγαλικά κ.τ.λ.) και εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Η αναμορφωμένη και ενισχυμένη ως προς τις αρμοδιότητες Διαρκής Επιτροπή Καταπολέμησης της Βίας (ΔΕΑΒ) θα επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα, μερικό κλείσιμο εξεδρών και ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών) με δέσμια αρμοδιότητα.

Υπ’ αυτή την έννοια, καθιερώνεται ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων και την επαναληψιμότητά τους (υπότροπες ομάδες θα τιμωρούνται βαρύτερα), οι οποίες θα επιβάλλονται και θα εκτίονται άμεσα, χωρίς να περνούν από την αθλητική δικαιοσύνη.

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ότι, αν η ΔΕΑΒ δεν ενεργοποιήσει τις τιμωρίες άμεσα, δύο ημέρες μετά την παραλαβή της έκθεσης της Αστυνομίας, οι προβλεπόμενες κυρώσεις θα επιβάλλονται απευθείας από τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού.

Μέχρι 6 Μαρτίου η εγκατάσταση καμερών

Στη συνέχεια, έως τις 6 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες της Super League, αλλά και της Α1 μπάσκετ (Basket League), η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων εποπτείας και παρακολούθησης σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές.

Ο νόμος ορίζει ένα ευρύτατο πεδίο λειτουργίας των καμερών, που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των διαδρόμων που οδηγούν στα αποδυτήρια των ομάδων, αλλά και των διαιτητών, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των οργάνων της διαιτησίας.

Η σύννομη λειτουργία του συστήματος θα ελέγχεται από την αστυνομία τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και, μόνο αν διαπιστωθεί ότι όλα έχουν καλώς, θα δίνεται άδεια παρουσίας θεατών.

Σε διαφορετική περίπτωση, η γηπεδούχος ομάδα θα έχει μία προθεσμία 12 ωρών για να επιλύσει τυχόν προβλήματα και, αν αυτό δεν συμβεί, η αναμέτρηση θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον, αν κατά την ημέρα του αγώνα διαπιστωθεί από την Αστυνομία πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος εποπτείας, θα επιβάλλεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών για τον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας, ενώ η μη σύννομη λειτουργία των καμερών θα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων.

Από 9 Απριλίου τα εισιτήρια μέσω gov.gr Wallet

Η διαδικασία ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet θα τεθεί σε εφαρμογή στις 9 Απριλίου και αφορά την αντιστοίχιση ενός μοναδικού κωδικού εισιτηρίου με ένα φυσικό πρόσωπο, όπως έχει εξηγήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαδικασία.

Χωρίς την ταυτοποίηση, κανένας κάτοχος εισιτηρίου -είτε μεμονωμένου αγώνα, είτε διαρκείας- δεν θα μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται τόσο χρηματικές ποινές, όσο και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για έξι μήνες (δώδεκα σε περίπτωση υποτροπής). Ειδικές διατάξεις προβλέπονται για την είσοδο ανηλίκων κάτω των 15 ετών, κατοίκων εξωτερικού και επισκεπτών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό το πλέγμα μέτρων (που περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τις Λέσχες Φιλάθλων, ρήτρα παραβατικότητας, με βάση την οποία θα απομειώνεται η χρηματοδότηση των ομάδων από το στοίχημα κ.α.) θα εφαρμοστεί και θα πετύχει, επειδή «τα πάντα πλέον περιγράφονται ρητά και κατηγορηματικά, χωρίς κενά στις διατάξεις. Κάνεις δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές», όπως τονίζει χαρακτηριστικά το Υπουργείο Αθλητισμού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button