Πολιτική

Π. Κόκκαλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τον εκλογικό νόμο των Ευρωεκλογών

Τις αντιρρήσεις του για σχεδιαζόμενες αλλαγές από την ελληνική κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο και την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, εξέφρασε με γραπτή του ερώτηση στην Κομισιόν ο Πέτρος Κόκκαλης.

«Ας μην παίζουμε με την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», γράφει χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής, επικαλούμενος δημοσιεύματα που αναφέρουν κυβερνητικό σχεδιασμό για αλλαγές στον εκλογικό νόμο των ευρωεκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν ερωτάται για το χρόνο που αυτές οι δυνητικές αλλαγές θα κατατεθούν, την στόχευση τους σε ό,τι αφορά την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και τέλος για το αν συνάδει με την ευρωπαϊκή αρχή της αναλογικότητας στην εκπροσώπηση το σπάσιμο της χώρας σε πολλές περιφέρειες.

Η γραπτή ερώτηση, όπως κατατέθηκε:

Με βάση δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου η κυβέρνηση της Ελλάδας ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές και να ορίσει 5 ή 6 εκλογικές περιφέρειες αντί για μια που ίσχυε ως τώρα. Με δεδομένες τις εκθέσεις για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Ερωτάται η Επιτροπή,

1) Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος, ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών, ώστε να γίνονται τέτοιου είδους αλλαγές που ενδεχομένως επηρεάζουν τις συνήθειες των ψηφοφόρων;

2) Ο ορισμός των περισσοτέρων εκλογικών περιφερειών σε μια χώρα συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας που πρέπει να ισχύει για τις ευρωπαϊκές εκλογές;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button