Κόσμος

Ρωσία: Οι αρχές συμπεριέλαβαν δικηγόρους του Ναβάλνι στον κατάλογο των «τρομοκρατών»

Η ρωσική αρχή χρηματοοικονομικής εποπτείας Rosfinmonitoring έθεσε τρεις δικηγόρους του φυλακισμένου αντιφρονούντος πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι στον κατάλογο «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Οι τρεις δικηγόροι, οι Βαντίμ Κόμπζεφ, Ιγκόρ Σεργκούνιν και Αλεξέι Λίπτσερ, τέθηκαν υπό κράτηση στις 13 Οκτωβρίου. Σε βάρος τους διενεργείται έρευνα με την υποψία ότι ανήκουν σε «εξτρεμιστική οργάνωση».

Η Rosfinmonitoring είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και μπορεί να «παγώσει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων που είναι στον κατάλογο αυτό και που περιλαμβάνει 13.612 ανθρώπους και 547 οντότητες.

«Έχουν παιδιά -ο Κόμπζεφ έχει τρία παιδιά- και πώς υποτίθεται ότι θα τα ζήσουν οι μητέρες τους; Αυτοί που εμπλέκονται στα αντίποινα αυτά θα πρέπει να καούν στην κόλαση», ανέφερε η Λιούμποφ Σομπόλ, συνεργάτης του Ναβάλνι, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι δήλωσαν ότι οι δικηγόροι τέθηκαν υπό κράτηση για να κάνουν ακόμα χειρότερη την απομόνωσή του στη φυλακή, όπου εκτίει συνολικά ποινές που ξεπερνούν τα 30 χρόνια.

Δήλωσαν ότι η στοχοποίηση δικηγόρων που υπερασπίζονται ανθρώπους οι οποίοι μιλούν ανοικτά κατά των αρχών και του πολέμου στην Ουκρανία ξεπέρασε ένα νέο όριο στην καταστολή των διαφωνιών υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δύο από τους υπόλοιπους δικηγόρους του Ναβάλνι, ο Αλεξάντερ Φεντούλοφ και η Όλγκα Μιχαΐλοβα, έφυγαν από τη Ρωσία καθώς φοβούνται ότι θα συλληφθούν.

Ο Κόμπζεφ, ο Σεργκούνιν και ο Λίπτσερ δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα. Αυτή τη στιγμή τελούν υπό κράτηση έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο για νέες κατηγορίες που σχετίζονται με εξτρεμιστική δραστηριότητα και καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια εκτός των 11,5 ετών που ήδη εκτίει. Απορρίπτει όλες τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες, δηλώνοντας ότι έχουν στόχο να φιμώσουν την κριτική του σε βάρος του Κρεμλίνου.

Η υπεράσπιση διαδηλωτών και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης ενέχει σημαντικούς κινδύνους στη Ρωσία εν καιρώ πολέμου, όπου ακόμα και μαθητές και συνταξιούχοι έχουν τιμωρηθεί για τις διαφωνίες τους για τον πόλεμο.

Κάποιοι δικηγόροι έχουν διωχθεί επειδή τάχθηκαν δημοσίως κατά της εισβολής, την οποία η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και δεκάδες έχουν δει τις άδειές τους να ανακαλούνται.

Ωστόσο, η ομάδα νομικής υπεράσπισης OVD-Info δηλώνει ότι πολλοί νέοι δικηγόροι έχουν ενταχθεί στις τάξεις της για να υπερασπιστούν ακτιβιστές και διαφωνούντες.

Οι αρχές λένε ότι εφαρμόζουν τον νόμο σε βάρος ταραχοποιών που ενθαρρύνονται από τη Δύση για να καταστρέψουν το κράτος τους και αρνούνται ότι κακομεταχειρίζονται τους κρατούμενους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button