Σε απόγνωση οι επαγγελματίες στον ιππόδρομο – Επιστολή της Φιλίππου Ενώσεως σε Κικίλια, Χαρδαλιά και Πρεζεράκο

by -10 views

Την άμεση επανέναρξη της ιπποδρομιακής δραστηριότητας ζητεί η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαο Χαρδαλιά, τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας – Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, Παναγιώτη Πρεζεράκο, τον Γ. Γ.  Αθλητισμού, Γεώργιο Μαυρωτά και την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Στην επιστολή της, που αποτελεί κραυγή αγωνίας, η ΦΕΕ επισημαίνει ότι ενώ ανοίγουν όλες οι άλλες δραστηριότητες, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση επανεκκίνησης των ιπποδρομιών, που είναι η πλέον ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα.

Η επιστολή της ΦΕΕ:

Θέμα: Επανεκκίνηση ιπποδρομιακής δραστηριότητας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), της επιβλέπουσας Αρχής των Ελληνικών Ιπποδρομιών και μέλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών, είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση που κυριαρχεί στον ιπποδρομιακό κλάδο, για το γεγονός ότι το αίτημα για την επανέναρξη των ελληνικών ιπποδρομιών αγνοείται συστηματικά από τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε δια του Τύπου ότι η κεκλεισμένων των θυρών επανεκκίνηση των ιπποδρομιών παραπέμφθηκε στις καλένδες, με άγνωστο ορίζοντα, παρότι το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στα μέλη της Επιτροπής, κατά τη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2021. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι αγνοήθηκε για μια ακόμη φορά ένα ζήτημα που αφορά άμεσα 2.000 οικογένειες, οι οποίες βιοπορίζονται από τις ελληνικές ιπποδρομίες.

> Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ελληνικές ιπποδρομίες οδηγούνται σε τέλμα και οι επαγγελματίες του κλάδου (αναβάτες, προπονητές, σταβλίτες κ.ά.) στην ανέχεια. Αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς από το πρώτο lockdown του 2020, μέχρι σήμερα, δεν έχουν διεξαχθεί ιπποδρομίες για περισσότερους από 9 μήνες συνολικά. Ως συνέπεια, ιδιοκτήτες ίππων απομακρύνονται από τον ιππόδρομο, ο ιππικός πληθυσμός μειώνεται, ενώ έχει συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημα των επαγγελματιών του χώρου, για τους οποίους δεν προβλέπονται μέτρα στήριξης, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους. Ταυτόχρονα, στη ΦΕΕ γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες συνεχών διαμαρτυριών και αντιδράσεων από το σύνολο της ιπποδρομιακής κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί δεν εγκρίνεται η επανέναρξη των ιπποδρομιών. Για τη διοργάνωση των ιπποδρομιών έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο, που αναγνωρίζεται ως πλήρες και εμπεριστατωμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την αρμόδια Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή, βάσει της από 12.04.2021 επιστολής προς τη ΦΕΕ. Πέραν της κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγής ιπποδρομιών, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μέτρα όπως, ειδική άδεια εισόδου στον ιππόδρομο μόνο σε έχοντες εργασία, υποχρεωτικό τεστ COVID στους αναβάτες ως προϋπόθεση συμμετοχής στις ιπποδρομίες κ.ά. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά είχαν τηρηθεί με ιδιαίτερη προσήλωση και επιτυχία την περίοδο που διεξάγονταν ιπποδρομίες, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2020 έως το lockdown του Νοεμβρίου.           

Επιπλέον, οι ιπποδρομίες είναι μια δραστηριότητα χαμηλού ρίσκου, δεδομένου ότι διεξάγονται σε ανοικτό και μεγάλο εξωτερικό χώρο και έτσι διασφαλίζεται η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένοι και περιορισμένοι σε αριθμό. Ειλικρινά, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι απαγορεύεται η διοργάνωση ιπποδρομιών, όταν έχει ήδη ξεκινήσει ξανά η δραστηριότητα αθλημάτων που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ), ενώ πρόσφατα δόθηκε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή αγώνων ιππασίας.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες ανά την Ευρώπη, σε πολλές από τις οποίες τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένα και σαφώς πιο δυσμενή σε σχέση με τη χώρα μας, οι ιπποδρομίες είτε δεν διακόπηκαν ποτέ, είτε ήταν από τις πρώτες δραστηριότητες που ξεκίνησαν μετά τα αρχικά lockdown. Ενδεικτικά, στις σκανδιναβικές χώρες, οι ιπποδρομίες διεξάγονται κανονικά από τον Απρίλιο του 2020, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία, η ιπποδρομιακή δραστηριότητα ξεκίνησε ξανά στις αρχές Μαΐου του 2020 και δεν διακόπηκε ούτε όταν ανακοινώθηκαν νέα lockdown κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Αδυνατούμε, λοιπόν, να αντιληφθούμε για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που οι ιπποδρομίες υφίστανται τόσο σκληρή (σχεδόν τιμωρητική, θα έλεγε κανείς) αντιμετώπιση από τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων – πόσο μάλλον όταν έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται απαρέγκλιτα και η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν πρώτιστο μέλημα για τη διοργάνωση των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων.

Βάσει των παραπάνω, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την απόγνωση όλων όσοι εμπλέκονται στις ιπποδρομίες και αιτούμαστε να επανεξεταστεί άμεσα η στάση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες ως προς την επανεκκίνηση των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς απόφαση από την Επιτροπή, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας, που απειλεί την επιβίωση εκατοντάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους.

Με εκτίμηση,

Για την Φ.Ε.Ε.

H Πρόεδρος Δ.Σ.

ΑΣΠΑΣΙΑ -ΛΙΝΑ ΡΑΛΛΗ-ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

Έντονη ανησυχία και από τους προπονητές του ιπποδρόμου

Την ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία της εκφράζει, με ανακοίνωσή της, και η Ένωση Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ).

Η ανακοίνωση της ΕΠΔΙ:

Η Ένωση Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ) μετά και την τελευταία απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων να μη ανοίξει άμεσα η δραστηριότητα της διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

ι) οι ιπποδρομίες διεξάγονται σε ανοιχτό χώρο τεράστιων εκτάσεων

ιι) οι ιπποδρομίες διεξάγονται ανελλιπώς παγκοσμίως όλους τους τελευταίους μήνες

ιιι) παγκοσμίως διεξάγεται ιπποδρομιακό στοίχημα και διαμέσου διαδικτυακού στοιχήματος και

ιν) αν και οι προπονήσεις γίνονται όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας στον ίδιο ανοιχτό εξωτερικό χώρο τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί είναι σχεδόν μηδενικά και προέρχονται αποκλειστικά από ιχνηλασία εκτός της δραστηριότητας και επιπλέον δεν υπήρξε ουδεμία διασπορά.

Η Ε.Π.Δ.Ι συνεχίζοντας ενημερώνει ότι η κατάσταση των επαγγελματιών και των εναπομεινάντων επενδυτών είναι πλέον δραματική (έχοντας μείνει κλειστοί τόσο 6 μήνες το 2019 με ευθύνη της εταιρείας Ιπποδρομίες ΑΕ/ΟΠΑΠ ΑΕ όσο και τους πεντέμισι μήνες το 2020 και όλο το 2021 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας covid-19…δηλ περίπου 17 μήνες) και ότι η οικονομική υπέρβαση όλων ώστε να συντηρηθούν οι υπάλληλοι και οι ίπποι (όπως και τα δεκάδες επαγγέλματα που ζούνε από τις ιπποδρομίες) δεν δύναται να συνεχιστεί. Αυτό σε συνδυασμό με την εκ νέου παράταση (άγνωστο ακόμη για πότε) της επαναλειτουργίας της διεξαγωγής των ελληνικών ιπποδρομιών θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ευζωία των ίππων και των επαγγελματιών αλλά και κάνουν ορατή πλέον την οριστική παύση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παρέμβει η πολιτεία για την άμεση επαναλειτουργία της διεξαγωγής των ελληνικών Ιπποδρομιών δια μέσου μιας ορθής και βιώσιμης λύσης και ένα γενικότερο σχεδιασμό έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη συνέχιση των.

Στην περίπτωση δε που δεν δύναται άμεσα (λόγω απόφασης των λοιμωξιολόγων) ζητούμε την άμεση και θαρραλέα οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών και των επενδυτών για τη συντήρηση των ίππων και των οικογενειών μας.

Με αγωνία αναμένουμε την παρέμβαση σας και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση,

Με τιμή,

Η Ένωση Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ) – σωματείο αναγνωρισμένο δια της υπ’ αριθμ 3913/73 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *