Κόσμος

Σε κλοιό αγροτών παραμένει η Ευρώπη – Κλείνουν αυτοκινητόδρομους και λιμάνια

Κλιμακώνουν τη δράση τους οι αγρότες στην Ευρώπη με αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, αλλά και διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους και τα αυξανόμενα κόστη.

Στην Ισπανία οι αγρότες διαδηλώνουν, φορώντας κίτρινα γιλέκα σε 8 αυτόνομες κοινότητες κλείνοντας και κεντρικές οδικές αρτηρίες με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για τα εκτοξευόμενα κόστη, τη γραφειοκρατία και τον φθηνό ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν σκηνές έντασης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Στο κέντρο της Βαρκελώνης η κατάληψη των αγροτών διήρκησε μέχρι το ξημέρωμα. Τα τρακτέρ άρχισαν να αποχωρούν μετά τη συνάντηση επιτροπής αγροτών με την πρόεδρο της Καταλανικής Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης

Στη Γαλλία μελισσοκόμοι άφησαν εκατοντάδες άδεια μελίσσια σε μια από τις πλατείες της Λυόν διαμαρτυρόμενοι για τις φτηνές εισαγωγές. Τα τρακτέρ των Γάλλων έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους και οι γαλλικές αρχές άρχισαν σαφάρι ελέγχων σε σούπερ μάρκετ για την προέλευση των αγροτικών προϊόντων.

Με τη συμμετοχή αγροτών από το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία έγινε μεγάλη διαδήλωση στη γέφυρα Σένγκεν. Στρέφουν την οργή απευθείας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφήνοντας στην άκρη τα επιμέρους αιτήματά τους σε εθνικό επίπεδο.

AP Photo/Alessandra Tarantino

Στην Ιταλία όλο και περισσότερα τρακτέρ συγκεντρώνονται σταδιακά στις πύλες της Ρώμης με στόχο να μπουν στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση της Μελόνι προσπαθεί να τους προλάβει και μελετά την επαναφορά των απαλλαγών στο φόρο εισοδήματος των πιο αδύναμων αγροτών, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button