Πολιτική

Στο «μικροσκόπιο» διεθνούς έρευνας 163 ευρωβουλευτές για διαφθορά και παρενόχληση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο «φως» διεθνής έρευνα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία 163 εκλεγμένοι ευρωβουλευτές σε σύνολο 704, φέρεται να εμπλέκονται σε 253 υποθέσεις διαφθοράς, παρενόχλησης και νεποτισμού. 

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε από τα «L’Echo», το «De Tijd» και τα μέσα ενημέρωσης από 22 κράτη μέλη της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη (31/1) εντόπισε 45 περιπτώσεις διαφθοράς και συγκεκριμένα 29 περιπτώσεις νεποτισμού κατά τις οποίες ένας ευρωβουλευτής χρησιμοποιεί την επιρροή του υπέρ συγγενούς του και 16 περιπτώσεις δωροδοκίας.

Η παρενόχληση, ιδιαίτερα η σεξουαλική παρενόχληση, αποτελεί επίσης σύνηθες φαινόμενο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως σημειώνει η ΕΡΤ. Οι εταίροι των ευρωπαίων μέσων ενημέρωσης εντόπισαν 46 περιπτώσεις (φερόμενης) άσεμνης συμπεριφοράς στην εργασία, για τις οποίες 37 ευρωβουλευτές ήταν στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, ενώ σε άλλες 44 περιπτώσεις ευρωβουλευτές ενεπλάκησαν σε απάτη ή υπεξαίρεση.

Στην «κορυφή» των πιο γνωστών σκανδάλων είναι φυσικά το Qatargate, στο οποίο εμπλέκεται και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Άλλο ελληνικό παράδειγμα, που επικαλείται η έρευνα είναι και εκείνο του πρωτοδίκως καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ιωάννη Λαγού, που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, και τελικά καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button