Οικονομία

Τα πέντε συν ένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τους αγρότες

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των μέτρων στήριξης που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη με αφορμή τις φυσικές καταστροφές του 2023 που επηρέασαν την αγροτική παραγωγή.

Μεταξύ αυτών είναι οι αυξημένες αποζημιώσεις από την Πρώτη Αρωγή και η επταετής ρύθμιση οφειλών των οφειλετών – αγροτών στο ρεύμα, καθώς για δύο χρόνια δεν θα πληρώνουν τίποτα και μετά οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος πενταετίας.

Επιπλέον, στάθηκε στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως τη μερική προκαταβολή της πλήρους αποζημίωσης για τις φυσικές καταστροφές, από 5.000 έως 10.000 ευρώ, στη Θεσσαλία και κάλεσε τους αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις.

Όπως επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός των μέτρων και έργων που προβλέπονται ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 – 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και περί τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, όπως σημείωσε, οι αποζημιώσεις θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Τα 5+1 μέτρα στήριξης

1. Έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα

Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ. ευρώ) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

3. Μείωση ενεργειακού κόστους

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.

Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

4. Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

5. Πρόγραμμα Απόλλων

Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

6. Αγροτικό πετρέλαιο

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το 2024.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σε συνενόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφασίστηκε να επεκταθεί και το 2024 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ένα μέτρο που έχει προϋπολογισμό 82 εκατ. ευρώ και είναι εφικτό χάρη στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button