Κόσμος

Τα 81α γενέθλιά του γιορτάζει ο Μπάιντεν – Η ηλικία του μειονέκτημα για τις προεδρικές εκλογές

Οι πτώσεις του Μπάιντεν που έχουν κάνει αρκετές φορές το γύρο του διαδικτύου, αλλά και ορισμένα αμφιλεγόμενα σχόλια που δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την πνευματική του διαύγεια, αποτελούν στοιχεία που έχουν αμαυρώσει την εικόνα του προέδρου και την ικανότητά του να κυβερνήσει για μια ακόμη θητεία.

Σημειώνεται πως, είναι ήδη ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία. Αν, δε, κερδίσει δεύτερη θητεία, θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο σε ηλικία 86 ετών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις του, η υγεία του Μπάιντεν είναι καλή, ψηφίζοντάς τον όμως οι Αμερικανοί πολίτες, καλούνται να εκτιμήσουν πως αυτό δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, το στοίχημα αυτό δεν φαίνεται να αρέσει σε αρκετούς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Siena σε έξι αμερικανικές πολιτείες κλειδί που δημοσιεύθηκε στους New York Times αποκάλυψε ότι το 71% των ψηφοφόρων θεωρούν τον Μπάιντεν πολύ μεγάλο σε ηλικία για να είναι πρόεδρος. Μόνο το 39% είχε την ίδια άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σε ηλικία 77 ετών, δεν είναι και πολύ νεότερος.

Βλέποντας αυτή τη δημοσκόπηση ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών Ντέιβιντ Άξελροντ ζήτησε από τον Μπάιντεν να αναρωτηθεί «αν διεκδικεί δεύτερη θητεία στην προεδρία σκεπτόμενος το δικό του συμφέρον ή αυτό της χώρας».

«Ακμαίο» τον θεωρεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού

Η τόσο μεγάλη έμφαση στην ηλικία δεν είναι δίκαιη, εκτιμά όμως ο Σ. Τζάι Ολσάνσκι που μελετά τη μακροζωία στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

«Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού φτάνει ως την όγδοη δεκαετία απολύτως ικανό να είναι πρόεδρος και να κάνει ό,τι επιθυμεί», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν τις εκλογές του 2020 ο Μπάιντεν είχε περιορίσει τις μετακινήσεις του λόγω της πανδημίας covid-19. Όμως αυτή τη φορά θα οργώσει τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου.

Αν και ο γιατρός του τον χαρακτηρίζει «ακμαίο», είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ηλικία του Μπάιντεν φαίνεται. Το περπάτημά του εμφανίζει δυσκαμψία και πολλές φορές όταν μιλά, η φωνή του μοιάζει με μουρμουρητό, δύσκολο να ακουστεί. Χρησιμοποιεί μια μικρότερη και πιο σταθερή σκάλα για να ανέβει στο προεδρικό αεροσκάφος, ενώ οι γκάφες στις ομιλίες του γίνονται συχνά αντικείμενο σχολιασμού.

«Σούπερ υπερήλικες»

«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να επικεντρώνονται στην ηλικία μου. Το κατανοώ, πιστέψτε με», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια συνάντησης με δωρητές του Δημοκρατικού κόμματος.

Πολλές φορές έχει δηλώσει κάνοντας χιούμορ ότι είναι 800 ετών, ενώ όταν συνάντησε τον 37χρονο πρόεδρο της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς σχολίασε: «το μόνο μου πρόβλημα μαζί σας είναι ότι είστε πολύ νέος».

Όμως ο Μπάιντεν τονίζει συχνά ότι η ηλικία του του προσφέρει «σοφία».

Από γενετικής άποψης ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είναι «σούπερ υπερήλικες», ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να περιγράψουν τους ανθρώπους που παραμένουν σε εγρήγορση νοητικά σε μεγάλη ηλικία, εκτιμά ο Ολσάνσκι.

Εξάλλου ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ανακαλύψει ότι για τους Αμερικανούς προέδρους «ο βιολογικός χρόνος φαίνεται να περνά πιο αργά» σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button