Έρχονται νέες μεταρρυθμίσεις από το Υπ. Ανάπτυξης – Ο στόχος για το «Made in Greece»

Σε δύο μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Η πρώτη, όπως ανέφερε, αφορά στη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, με στόχο το «Made in Greece» να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή. «Θέλουμε να επιτύχουμε το «Μade in Greece», να σημαίνει εμπιστοσύνη, όχι απλώς να είναι ένα σλόγκαν αλλά μία εθνική στρατηγική που συνδέει την παραγωγή με την ποιότητα και τη διεθνή μας παρουσία, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις – μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες- που επενδύουν στη διαφοροποίηση κι την αυθεντικότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Η δεύτερη μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στα τέλη του μήνα, αφορά στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή. Με στόχο, πρόσθεσε, οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια και συνέπεια. «Η αγορά πρέπει να λειτουργεί με όρους ισοτιμίας και ο πολίτης να αισθάνεται ότι προστατεύεται πραγματικά» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος
Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με πόρους σε πρώτη φάση για την επόμενη διετία, που θα κινητοποιήσουν 1 δισ. ευρώ υποστήριξης στις επιχειρήσεις.
Τα τρία πρώτα αναπτυξιακά καθεστώτα θα αφορούν στη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και ένα ξεχωριστό ειδικό καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές και περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου. Οι αιτήσεις για τα συγκεκριμένα καθεστώτα θα γίνουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών για κάθε έτος.
Το τέλος του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Σε ό,τι αφορά τη διάταξη που αφορά στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η οποία θεσπίστηκε πριν από τρία περίπου χρόνια και καταργείται μετά τις 30 Ιουνίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης έστειλε το μήνυμα ότι «αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις».
«Έχουμε δεσμευτεί ότι μπαίνει τέλος σε αυτή τη νομοθετική διάταξη η οποία, νομίζω, ήταν πάρα πολύ σκληρή και έπρεπε να μπει τέλος» σημείωσε. Πρόσθεσε πως «είναι ευθύνη όλων μας να συνεχίσουμε την ουσιαστική συνεργασία και να διαφυλάξουμε την ομαλότητα στην αγορά» και πως από την πλευρά της η Πολιτεία θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών. «Η μάχη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προστασία των καταναλωτών οφείλει να είναι συνεχής», τόνισε.