Αισιοδοξία αλλά και επιφυλακή για την οικονομία – Στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Eurogroup

«Οι καλύτερες ημέρες είναι ακόμη μπροστά μας» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινωνία λίγο πριν το Πάσχα, όμως οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις αναλυτών για ύφεση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και όχι μόνο, το τρενάκι του τρόμου στις αγορές, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η επιρροή της πολιτικής Τραμπ στο διεθνές εμπόριο, προκαλούν τεντωμένα νεύρα και στην Αθήνα.
Ο Πρωθυπουργός στις 10.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11:00 π.μ. ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης θα υποδεχτεί στο Υπουργείο τον Ιρλανδό ομόλογό του και μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης, θα ακολουθήσουν, περίπου στις 12:00 μ.μ., σύντομες δηλώσεις στην αίθουσα συντακτών, στον 6ο όροφο.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη γεωπολιτική και γεωοικονομική συγκυρία και εν αναμονή μιας διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας εμπορικής συμφωνία συμφωνίας, που θα είναι αμοιβαία επωφελής για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.
Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια. Αυτή την ώρα πάντως στην Κυβέρνηση κυριαρχεί η εκτίμηση πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, καθώς υπάρχουν θετικά στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών, η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και ο τουρισμός, παρά το γενικευμένο αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει θετικά.
Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στην Ελλάδα
Η Κυβέρνηση αναδεικνύει μεταξύ άλλων τα στοιχεία της Eurostat για την απασχόληση. Την μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, σε μία ακόμα ένδειξη της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της αγοράς εργασίας τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανήλθαν πέρυσι στο 69,3% του πληθυσμού, που συνιστά «άλμα» 8,5 μονάδων σε σύγκριση με το 60,8% που καταγράφηκε το 2019. Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσια τόνωση της απασχόλησης σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ (+3,1 μονάδες), αλλά και για την καλύτερη επίδοση της χώρας μας από τότε που άρχισε η συστηματική συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη Eurostat.
Απάντηση στις προκλήσεις η αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική
Είναι σαφές όμως πως όσο ο Τραμπ δεν κάνει πίσω και όσο οι διαπραγματεύσεις μέσα στο παράθυρο των 90 ημερών δεν φτάνουν κάπου, κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός.
«Για την Ελλάδα», είπε πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, «η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στη συνέχιση της αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και τη στροφή προς ένα περισσότερο βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο θα βασίζεται στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης και στην ανάπτυξη νέων τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2025 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 2,5%) και πληθωρισμό 2,9% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5%).
Σε αυτό το περιβάλλον, η Κυβέρνηση υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική ισορροπία η οποία έχει επιτευχθεί.
«Όχι» στην επικίνδυνη πλειοδοσία της αντιπολίτευσης
Υπάρχει μία άποψη που λέει δώστε παντού τα πάντα στους πάντες, αυτοί που τα λένε αυτά είναι πολιτικοί απατεώνες απαντά η Κυβέρνηση στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι πλειοδοτεί επικίνδυνα.
Με αφορμή τους εκδρομείς του Πάσχα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν θα αυξηθούν για το 2025 και πως ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές για τα ταχύπλοα. Με την τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα λιμενικά τέλη συνολικά μειώνονται στο 50%, ένα μέτρο το οποίο θα συγκρατήσει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τις τιμές για τα συμβατικά στα επίπεδα με πέρυσι, ενώ για τα ταχύπλοα, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν το πιο βελτιωμένο καύσιμο, ενδέχεται να μειώσει τις τιμές στα εισιτήρια
Μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει πάντως, δύσκολα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το καλάθι της ΔΕΘ. Η εικόνα αναμένεται να είναι πιο καθαρή μέσα στο καλοκαίρι για τα «ανοίγματα» που μπορούν να γίνουν στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στις μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη.