Οικονομία

Ανακαινίσεις ακινήτων: Τι ισχύει και το 2025 για την έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ

Από την έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 16.000 ευρώ, για δαπάνες ανακαίνισης, συντήρησης ή αναβάθμισης κτιρίων μπορούν να επωφεληθούν και για το 2025 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος έως 16.000 ευρώ, και αυτό το ποσό επιμερίζεται σε βάθος 5ετίας.

Για παράδειγμα, στη φορολογική δήλωση που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου το 2026, θα προκύψει φόρος εισοδήματος 4.000 ευρώ, ενώ αν το 2025 έχει κάνει ανακαίνιση της κατοικίας του με δαπάνες της τάξεως 3.000 ευρώ, θα πληρώσει εν τέλει 1.000 ευρώ φόρο εισοδήματος.

«Υπάρχει ανάγκη για χιλιάδες συμπολίτες μας να βρουν μία προσιτή στέγη, μια ανακαινισμένη στέγη, ένα καλό οίκημα, προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειές τους», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης 15/5 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, σε συνέντευξη του στο Ertnews.

Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να επεκτείνει το συγκεκριμένο μέτρο και για το 2025, και πλέον είναι θέμα χρόνου να ψηφιστεί η σχετική διάταξη.

Σημειώνεται πως στο μέτρο υπάγονται από μικρές αναβαθμίσεις, πχ ένα βάψιμο του σπιτιού, έως ενεργειακές αναβαθμίσεις θερμομόνωσης, ή τεχνικές εργασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για ένα οίκημα, και μπορούν εφόσον ζητήσουμε απόδειξη και πληρώσουμε μέσω κάρτας να μπουν και να υπάρξει έκπτωση φόρου.

«Δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να ζητάνε αποδείξεις» τόνισε ο κ. Τσάπαλος και επισήμανε πως η συγκεκριμένη ωφέλεια δεν συνδυάζεται με κάποιου είδους άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Προϋπόθεση για την αξιοποίηση του κινήτρου είναι το συνολικό ποσό για την αγορά υλικών που λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση επί του φόρου εισοδήματος να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών.

  • Άρα, από αυτές τις 16.000 ευρώ έκπτωση φόρου, οι δαπάνες πρέπει να προέρχονται κατά 1/3 από την αγορά υλικών και κατά 2/3 για την πληρωμή της υπηρεσίας.

«Το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός του ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού και την ανακαίνιση κτιρίων, είναι και μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γατί συλλέγονται αποδείξεις και τιμολόγια από επαγγέλματα τα οποία είναι εστίες φοροδιαφυγής, όπως είναι οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, συνεργεία και ούτω καθεξής.

Δεν λέω ότι είναι μόνο αυτοί οι κλάδοι αλλά με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε στους συγκεκριμένους κλάδους υπάρχει ακόμη σημαντική φοροδιαφυγή» εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΟ.

Related Articles

Back to top button