Από τα «σκουπίδια» στην ανάπτυξη – Πώς βλέπουν οι αναλυτές την ελληνική οικονομία

Αυτή την εβδομάδα, η σημαντική κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως «είναι μία από τις οικονομίες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε παντού» δήλωσε η Κ. Γκεοργκίεβα.
Πρόκειται για μια στροφή 180ο σε σχέση με τα όσα λέγονταν για την Ελλάδα επί κρίσης και πλέον οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, δημιουργώντας μια σταθερή βάση για την αντιμετώπιση των εναπομενουσών κληρονομιών της κρίσης και των διαρθρωτικών ανισορροπιών που είναι απαραίτητες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το «κακό παιδί» και οι «τεμπέληδες Έλληνες» έγιναν «η χώρα με την καλύτερη απόδοση στην ΕΕ».
15 χρόνια από το διάγγελμα του Καστελόριζου
Έχουν περάσει 15 χρόνια από το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο στις 23 Απριλίου του 2010 με το οποίο ουσιαστικά ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.
Ο φόβος για την χρεοκοπία της χώρας ήταν ορατός ήδη από τα τέλη του 2009, παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών κυβερνήσεων μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό.
Η πορεία προς το διάγγελμα Παπανδρέου ξεκίνησε ουσιαστικά στις 20 Οκτωβρίου 2009, με την ανακοίνωση του υπουργού οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 θα εκτιναχτεί στο 12,5% από 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δύο μέρες μετά, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από Α σε Α-.
Τον Δεκέμβριο ακολούθησε νέα υποβάθμιση από τους οίκους Fitch και Standard and Poor, ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου ανήλθε σε υψηλό 10ετίας.
Το «σήμερα» έχει υπερπλεόνασμα και αναβαθμίσεις
Η ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος της ελληνικής οικονομίας αυτή την εβδομάδα, στα 3,18 δισ. ευρώ για το 2024 έδωσε ώθηση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και αποτέλεσε «ευκαιρία» για την κυβέρνηση να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα στήριξης. (Δείτε περισσότερα εδώ)
Ενώ λίγε μόλις μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας από τον επενδυτικό οίκο Standard & Poor’s στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επενδυτικού οίκου η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%.
Το 2028 το χρέος θα έχει πέσει 50 μονάδες κάτω από το 2019, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια.
Στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» την επίδοση της Ελλάδα, μιας χώρας «η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond, ‘σκουπίδια’».
H εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει: «Πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, το θετικότερο από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν, αντιθέτως, συνολικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τάξης 3,2%».
Ωστόσο, η χώρα έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο προκειμένου το ΑΕΠ της Ελλάδας να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Μία εικοσαετία θα απαιτηθεί ακόμη» σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.