Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο με τον δράστη να αφήνει τo σακίδιο με τη βόμβα στα γραφεία της Hellenic Train

Το αποκαλυπτικό βίντεο όπου καταγράφεται ο βομβιστής να αφήνει τη βόμβα έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, το βράδυ της Παρασκευής (11/4) φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece. 

Συγκεκριμένα, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους το υλικό από τις κάμερες που δείχνει τον δράστη να φτάνει στο σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος, να αφήνει το σακίδιο που είχε μέσα τον ωρολογιακό μηχανισμό, να δένει την τσάντα με λουκέτο σε μία κολώνα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εξαφανίζεται.

O άγνωστος δράστης για όσα δευτερόλεπτα έχει καταγραφεί καθαρά από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να φορά ιατρική μάσκα, γυαλιά ηλίου και σκούφο, σκύβει, δένει το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στην κολώνα και αποχωρεί με γρήγορο βηματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εικόνα, διακρίνεται ένα ακόμη άτομο που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – συνοδεύει από απόσταση ασφαλείας τον δράστη και μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο, σύμφωνα με τις Αρχές, ο ρόλος του εκτιμάται πως ήταν «υποστηρικτικός».

«Δεν μιλάμε για έναν μόνο ύποπτο»

Όμως, οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης συνεχίζονται και σημειώνεται πως πρόκειται για περισσότερους από έναν δράστη: «Δεν ξέρουμε αν συνδέεται το περιστατικό στα Εξάρχεια με το περιστατικό στη Hellenic Train», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου και πρόσθεσε: «Εξετάζεται όχι μόνο η στιγμή κατά την οποία τοποθετείται ο μηχανισμός αλλά το πριν και το μετά. Πώς κάποιος ή κάποιοι έφτασαν, δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν ύποπτο μόνο, εδώ. Εξετάζεται πόσοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη τοποθέτηση στο σημείο αλλά και όσοι μπορεί να συμμετείχαν στη διαδικασία πριν και μετά το συμβάν».

Η «τέλεια έκρηξη»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών, για την βόμβα πιθανόν επιλέχθηκε ζελατοδυναμίτιδα, βάρους έως ενός κιλού, κατά τουλάχιστον το 1/3 μικρότερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης δηλαδή από την βομβιστική επίθεση στην οδό Σταδίου.

Από την έκρηξη ο μηχανισμός διαλύθηκε όπως και το σακίδιο και είναι πολύ μικρά τα κομμάτια που κατάφεραν να συλλέξουν οι πυροτεχνουργοί και το κλιμάκιο των Εγκληματολογικών και της Αντιτρομοκρατικής.

Το σακίδιο εκτός από το λουκετάκι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να το άνοιγε κάποιος περίεργος, είχε περασμένη και μία κλειδωνιά μηχανής στην κολόνα, που δεν ήταν όμως ασφαλισμένο.

Η προκήρυξη της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας»

Το απόγευμα της Κυριακής, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», με ανάρτηση της σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις πέρυσι στο Υπ. Εργασίας και την πρόσφατη στην Hellenic Train αφιερώνοντας, μάλιστα, τις επιθέσεις αυτές στον Παλαιστινιακό λαό και στον σύντροφό τους που σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας που ετοίμαζε σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους.

Οι Αρχές άλλωστε θεωρούν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας πως πρόκειται για την ίδια οργάνωση και στην περίπτωση των Αμπελοκήπων και στο Γουδί παρότι εκεί είχε αναλάβει την αποτυχημένη ενέργεια η πρωτοεμφανιζόμενη Ένοπλη Προλεταριακη Δικαιοσύνη.

Θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε άλλη ονομασία μιας οργάνωσης που δεν έχει εμφανιστεί ξανά για μην χρεωθεί η επαναστατική ταξική αυτοάμυνα την αποτυχημένη επίθεση, πως εκεί ήταν άτομα που εμπλέκονταν στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων και πως στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο κατασκευαστές βομβών, ένας έμπειρος με τέλειες εκρήξεις όπως σε Σταδίου και Συγγρού και ένας μαθητευόμενος που ενδεχομένως ήταν και ο νεκρός.

Χρυσοχοΐδης: H ομάδα που επιτέθηκε σε Hellenic Train και υπουργείο Εργασίας θα συλληφθεί

«Η ρητή, χωρίς προϋποθέσεις, καταδίκη του φαινομένου, από όλη την κοινωνία, αποτελεί τη μοναδική συνταγή για να πάψει το φαινόμενο να υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train.

Συγκεκριμένα, είπε πως «η τρομοκρατία, όπως είχε εμφανιστεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στα πρώιμα χρόνια, στη συνέχεια εξαρθρώθηκε… Πλέον, είναι λιγότερα τα γεγονότα και μικρότερης έκτασης, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει».

Σχολιάζοντας τους δράστες της νέας αυτής επίθεσης ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, πως «είναι ίδιοι και απαράλλακτοι με τους προηγούμενους. Υπάρχουν μικρές ομάδες, οι οποίες κατόρθωσαν και θέλουν να αποτελέσουν τη συνέχεια. Αλλά, δεν θα την αποτελέσουν. Και χρέος δικό μας, της δημοκρατίας, της κοινωνίας και της Αστυνομίας εν τέλει, είναι η εξάρθρωση. Και να είστε βέβαιοι ότι και αυτή η ομάδα, η οποία προκάλεσε αυτά τα δύο περιστατικά (ενν.: Υπ. Εργασίας και Hellenic Train), θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό», κατέληξε.

Related Articles

Back to top button