Β. Νικολαϊδης: πως θα αναβιώσει η ελληνική κοινότητα στην Κων/πολη και η νέα επέκταση της PeopleCert

Η περαιτέρω ενίσχυση της παιδείας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της προσπάθειας της αναβίωσης της εκεί ελληνικής κοινότητας αλλά και η συνεχιζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο περιλαμβάνονται στα άμεσα πλάνα της PeopleCert, της ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της πιστοποίησης δεξιοτήτων.
Η παρουσίαση του νέου προγράμματος αναβάθμισης της παιδείας στην Πόλη έγινε πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή του 3ου κύκλου Υποτροφιών PeopleCert και αποτελεί μία στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο. Όπως ανέφερε, μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ο ιδρυτής και πρόεδρος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη. Σημειωτέον πως εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη ανέρχονται σε περίπου 700 άτομα και το όραμα του κ. Νικολαΐδη είναι ο αριθμός αυτός να επιστρέψει σταδιακά σε επίπεδα της τάξεως των 5.000 ή και αρκετά παραπάνω.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται να προσελκυσθούν Έλληνες εργαζόμενοι που θα βρουν θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτό απαιτούνται δράσεις τόσο από την πλευρά της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως επεσήμανε ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης σχετικής μελέτης από τις θυγατρικές της ΕΥ σε Ελλάδα και Τουρκία, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2025. Παράλληλα, έχουν γίνει και οι σχετικές επαφές τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Τούρκο προέδρο, Ταγίπ Ερντογάν με το κλίμα να είναι θετικό. Βέβαια, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Νικολαϊδης στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, υπάρχουν αρκετά ζητήματα προκειμένου το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης
Σημαντικό κομμάτι σε αυτή την προσπάθεια παίζει και η εκπαίδευση, καθώς προκειμένου να έλθουν οικογένειες Ελλήνων θα πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα σχολεία και εκεί εντάσσεται και το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενισχυτική διδασκαλία και κατάρτιση, με έμφαση στην Αγγλική γλώσσα και την προετοιμασία για διεθνείς πιστοποιήσεις. Προβλέπει την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και καθηγητές, δημιουργώντας δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Προβλέπει ακόμη την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών με πανεπιστήμια, τη δημιουργία θερινών σχολείων, ώστε οι μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε πεδία αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και την υποστήριξη των μαθητών στην επιλογή σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Νικολαϊδη, ένα πλεονέκτημα της Κωνσταντινούπολης είναι η ύπαρξη πολυάριθμων αγγλόφωνων και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία, με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων θα μπορούσαν να προσελκύσουν Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ήταν εφικτό να εξελιχθούν σε μία καλή βάση για την αναβίωση της ελληνικής κοινότητας στην Πόλη.
Σε αυτή τη βάση εντάσσεται και το πρόγραμμα υποτροφιών με τίτλο «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας», ο 3ος κύκλος του οποίου ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής στην κατάμεστη αίθουσα του εμβληματικού σχολείου «Ζάππειο», παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος απένειμε το Ειδικό Βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στον Γιώργο Παπαλιάρη, ο οποίος έχει αφιερώσει το έργο και τη δράση του στην κοινοτική ζωή της ομογένειας, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης σε σημαντικές ιστορικές κοινότητες της Πόλης.
Οι υποτροφίες απονεμήθηκαν συγκεκριμένα σε τρεις υποψήφιους διδάκτορες με εξαιρετική ακαδημαϊκή πορεία και ενεργό συμμετοχή στην κοινότητα: στην Αικατερίνη Νιφόρου, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τη Νάταλι-Νίκη Τσακίρογλου, υποψήφια διδάκτορα Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τη Δανάη Παλάκα, καθηγήτρια στο Ζωγράφειο, και υποψήφια διδάκτορα στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης με εξειδίκευση στα κρουστά.
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Παναγιώτη Μουμτσάκη, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Γιώργο Πετρόπουλο, μεταπτυχιακό φοιτητή φιλοσοφίας στο King’s College London, και Ευρυδίκη Πίγγου, υποψήφια διδάκτορα Αναλυτικής Χημείας και καθηγήτρια στο Ζωγράφειο Λύκειο.
Τα επόμενα πλάνα της PeopleCert
Όσον αφορά στα πλάνα της PeopleCert, ο κ. Νικολαϊδης επεσήμανε ότι η εταιρεία συνεχίζει την επέκταση της και ένας τομέας όπου δίνει έμφαση είναι οι πιστοποιήσεις αγγλομάθειας μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, για τις οποίες υπάρχουν συζητήσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Ο ιδρυτής της PeopleCert ανέφερε ότι ο όμιλος έχει φθάσει πλέον να αποτελείται από 21 εταιρείες και το πλάνο είναι να υπάρξουν 2-3 μικρές εξαγορές στο προσεχές μέλλον. «Έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και κοιτάμε στην παγκόσμια αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας ότι πέρσι υπήρξε ενδιαφέρον για μία πολύ μεγάλη κίνηση, η αξία της οποίας θα ήταν υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ οποία, όμως, τελικώς δεν προχώρησε.
Σημειωτέον πως αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, η PeopleCert είχε έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 120,9 εκατ. λιρών (+0,6%) με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 69,9 εκατ. ευρώ (+4,1%) και γενικότερα τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σημείο που ο κ. Νικολαϊδης να επισημαίνει, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ότι «έχουμε περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα από όσα χρειαζόμαστε».