Γεραπετρίτης από ΟΗΕ για Γάζα: «Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα παιδιά» – Η πρόταση της Ελλάδας

Στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των αμάχων ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας,εστίασε στην ομιλία του στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα παιδιά της Γάζας λέγοντας πως «η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας».
Κατόπιν τούτου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε: «Σήμερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτού του καταλληλότερου φόρουμ, πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι ο πόλεμος, η βία και η προπαγάνδα δεν πρέπει ποτέ να στερούν από ένα παιδί το δικαίωμα να μεγαλώσει. να μεγαλώσουν υγιείς και γεμάτοι ελπίδα».
«Καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε τα παιδιά»
Ακόμη, ο ίδιος είπε «ότι το συλλογικό μας καθήκον είναι να υπερασπιζόμαστε τα παιδιά με κάθε δυνατό τρόπο».
Συμπλήρωσε ότι «Έχοντας αυτό κατά νου, οφείλουμε να ζητήσουμε το προφανές, στο θεσμικό πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας: την άμεση, πλήρη και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και βασικών προμηθειών, σε συνδυασμό με μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Η πρόταση της Ελλάδας
«Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και πρόβαλε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, για την πρόληψη των συγκρούσεων και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών,αλλά και για τη σημασία του διαλόγου για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων με θύματα τους αμάχους. Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ζητούμε το αυτονόητο την άμεση, ελεύθερη και γενικευμένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Την εκεχειρία διαρκείας και την απελευθέρωση των ομήρων», προσέθεσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε μάλιστα «την πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, το θέμα της Γάζας να τεθεί στην ατζέντα της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα».
Νωρίτερα, είχε υπάρξει αυτή η ανακοίνωση της δήλωσης με πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας για το θέμα των αμάχων, την οποία συνυπέγραψαν 80 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι πρέσβεις των οποίων περιστοίχιζαν τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υπάρξει μία ακόμη δήλωση της ελληνικής Προεδρίας, την οποία έχουν συνυπογράψει εννέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ αυτών και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε αυτό και αφορά το κλίμα, ειρήνη και ασφάλεια η προστασία των αμάχων. Έτσι και με αυτή την δήλωση θα ολοκληρωθεί ένα τριήμερο πολύ έντονης ελληνικής παρουσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΟΗΕ που ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θαλάσσια ασφάλεια. Στη συνεδρίαση προήδρευσε την Τρίτη και τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόεδρος ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.
«Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, καθώς για χρονική περίοδο άνω των δύο μηνών δεν έχει εισέλθει βοήθεια στην περιοχή. Με τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει ξεπεράσει τις 50.000, το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου είναι πρωτοφανές και η επιτακτική ανάγκη για τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου – και κυρίως των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης – παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη…Ειδικά σήμερα είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση της θανατηφόρου ένοπλης επίθεσης στην Ουάσινγκτον που κόστισε τη ζωή δύο μελών διπλωματικής αποστολής, αλλά και για τους πυροβολισμούς εναντίον ξένων διπλωματών στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, Καταδικάζουμε αυτές τις ειδεχθείς πράξεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.