Γιώργος Καβύρης στο CNN Greece για σεισμό στην Κρήτη: «Μικρές οι πιθανότητες για μεγαλύτερη δόνηση»

Το μεγάλο εστιακό βάθος, καθώς και το γεγονός ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν υποθαλάσσιο φαίνεται ότι λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Γιώργος Καβύρης σχετικά με τα 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πιθανότητες για νέο μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρές.
Όπως εξηγεί, «αυτός ο σεισμός είχε ενδιάμεσο βάθος γύρω στα 6 χιλιόμετρα και αυτές οι δονήσεις συνήθως συνοδεύονται από πολύ λίγους μετασεισμούς ή και καθόλου».
Διαβάστε επίσης: Σεισμός Κρήτη: Σε επαγρύπνηση οι Αρχές – Ανοικτά τα σχολεία, καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
«Ήδη είχαμε μερικούς μετασεισμούς και θεωρώ ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», σημειώνει.
Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι «οι πιθανότητες να γίνει στην ίδια περιοχή μεγαλύτερος σεισμός είναι πολύ μικρές».
«Σημαντικός ο ρόλος του εστιακού βάθους»
«Να μην ξεχνάμε ότι στατιστικά ότι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα», σημειώνει.
«Ευτυχώς είναι τέτοιοι σεισμοί που γίνονται οι οποίοι δεν προκαλούν ούτε θύματα ή ζημιές όταν είναι σε υποθαλάσσιο χώρο και μακριά από κατοικημένες περιοχές ειδικά σαν αυτόν που είναι σε μεγαλύτερο βάθος», προσθέτει.
«Καμία σχέση με το ελληνικό τόξο ο σεισμός»
Αναφερόμενος στο σημείο όπου έγινε ο σεισμός σημειώνει «ότι δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό τόξο».
«Είναι στη ζώνη υποβύθισης δηλαδή το ελληνικό τόξο είναι νότια της Κρήτης, ενώ αυτός ο σεισμός ήταν βόρεια της Κρήτης εκεί που η αφρικανική πλάκα έχει υποβυθιστεί κάτω από την μικροπλάκα του Αιγαίου που ανήκει στην Ευρασιατική πλάκα. Αυτό σημαίνει ότι σε τέτοια βάθη στην Ελλάδα οι σεισμοί γίνονται σε αυτή τη ζώνη υποβύθισης. δηλαδή υλικό της λιθόσφαρας της αφρικανικής πλάκας έχει βρεθεί πιο βαθιά σε αυτή την περίπτωση τα 60 χιλιόμετρα αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που να ξεπερνούν στα 150 ή τα 180 χιλιόμετρα. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται εντονότερα αισθητοί λόγω του βάθους τους, αλλά και πάλι λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους προκαλούν συνήθως μικρότερες καταστροφές και δεν έχουν πολλους μετασεισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο ίδιος δεν βλέπει σύνδεση με τους πρόσφατους σεισμούς στον άξονα Σαντορίνης Αμοργού. «Το τεκτονικό καθεστώς είναι διαφορετικό. Εκεί οι σεισμοί που έγιναν στην Άνυδρο ήταν τεκτονική και γίνονταν στα κανονικά ρήγματα της περιοχής. Η γενεσιουργός αιτία ήταν το μάγμα που μετακινήθηκε από την Καλδέρα της Σαντορίνης και το Κολούμπο και έφτασε μέχρι την Άνυδρο σε επτά – οκτώ χιλιόμετρα βάθος και άσκησε δυνάμεις στα υπερκείμενα ρήγματα και είχαμε τους σεισμούς. Εδώ είχαμε κάτι τελείως διαφορετικό», καταλήγει.