Γουόρεν Μπάφετ: Ο «θρύλος» των επενδύσεων αποσύρεται – Προέβλεψε κρίσεις και νίκησε τον S&P

Ωστόσο, τα επόμενα 75 χρόνια έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και έχει μείνει στην ιστορία ως ένας «θρυλικός» επενδυτής και ίσως ένας από τους πιο διάσημους στον κόσμο.
Πολλοί επενδυτές γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα της «συνταξιοδότησης» του Μπάφετ, καθώς πλησιάζει αισίως τα 95 έτη. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπάφετ είχε ορίσει ως ανεπίσημο διάδοχο του τον Γκρεγκ Άμπελ, ήδη από το 2021.
Ωστόσο κανείς δεν ήξερε οτι αυτό θα γινόταν μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τον ίδιο να δηλώνει πως το είχε μοιραστεί μόνο με την οικογένεια του.
Ο Γουόρεν Μπάφετ με τη σύζυγο του
AP Photo/Julie Jacobson
Τα πρώτα του βήματα στις επενδύσεις
Γεννημένος στην Ομάχα το 1930, ο Μπάφετ έγινε για πρώτη φορά επενδυτής όταν ήταν μόλις 11 ετών, όταν αγόρασε τρεις μετοχές της Cities Service, μιας εταιρείας πετρελαίου, αξίας περίπου 38 δολαρίων η κάθε μία.
Μέσα από τις επενδύσεις του αλλά και τη δουλειά του ως διανομέας, ο Μπάφετ είχε αποταμιεύσει 5.000 δολάρια πριν κλείσει τα 20 του χρόνια και λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, Buffett Partnership.
Το 1965, ο Μπάφετ ανέλαβε τον έλεγχο ενός προβληματικού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, με την επωνυμία Berkshire Hathaway, το οποίο βοήθησε να εξελιχθεί σε έναν γιγαντιαίο όμιλο μαζί με τον στενό συνεργάτη του Τσάρλι Μάνγκερ.
Η Berkshire θα αποκτούσε την See’s Candies και θα αγόραζε μερίδια της Coca-Cola και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, μεταξύ άλλων επενδύσεων.

Η Berkshire έγινε το κύριο επενδυτικό του όχημα και τη μετέτρεψε σε έναν τεράστιο όμιλο.
Με μια πορεία σταθερής ανάπτυξης, το 2025 η Berkshire έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση 1,1 τρισ. δολαρίων και ο Μπάφετ κατέχει την θέση του 5ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με καθαρή αξία 169 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Σήμερα, η Berkshire Hathaway έχει σημαντικές συμμετοχές σε πέντε εταιρείες: American Express, Bank of America, Coca-Cola, Chevron και Apple. Αλλά μεγάλο μέρος της αξίας των επενδύσεων της Berkshire Hathaway βασίζεται στην Apple, η οποία αποτιμάται σε σχεδόν 70 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση κερδών τρίτου τριμήνου της Berkshire.
Σε μια σπάνια απόφαση για τον Μπάφετ, η Berkshire μείωσε τη συμμετοχή της στην Apple κατά σχεδόν 50% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μειώνοντας το μερίδιό της από 790 εκατ. μετοχές σε 400 εκατ. κάτι που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά εκείνη την περίοδο.
Η επενδυτική του στρατηγική
Ο Μπάφετ ήταν ένας απλός αλλά αυστηρός επενδυτής. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν αγοράζει ό,τι δεν καταλαβαίνει, διαβάζει ασταμάτητα και κάνει αγορές μόνο όταν σκοπεύει να τις κρατήσει στο χαρτοφυλάκιο του για πολύ, πολύ καιρό.
Μία φόρμουλα που ακολουθεί σταθερά είναι να αγοράζει σε φθηνή τιμή εταιρείες με προοπτική, να τις αναπτύσσει και να τις κρατάει δρέποντας το κέρδος.

Έχει δηλώσει πως οι επενδύσεις χρειάζονται υπομονή και αποφεύγει να κάνει βιαστικές ή αβέβαιες κινήσεις. Αυτή η στρατηγική τον τον βοήθησε να γίνει κάποια στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η απαράμιλλη επενδυτική του δεινότητα του Μπάφετ του έχει χαρίσει το παρατσούκλι του «Μάντη της Ομάχα».
Το «βουνό» των μετρητών
Στο πλαίσιο της ενημέρωση των επενδυτών ο Μπάφετ μίλησε για το σημαντικό απόθεμα μετρητών που διαθέτει Berkshire. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 347 δισ. δολάρια σε μετρητά, από 334,2 δισ. δολάρια στο τέλος του 2024.
Ο Μπάφετ δήλωσε ότι η Berkshire θα βρει τελικά μέρη για να επενδύσει τα μετρητά της, αλλά τόνισε «είναι πολύ απίθανο να συμβεί αύριο. Δεν είναι απίθανο να συμβεί σε πέντε χρόνια».
«Έχουμε βγάλει πολλά χρήματα με το να μην επενδύουμε πλήρως ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Μπάφετ και αναφέρθηκε στη σημασία της αποφυγής παρορμητικών επενδύσεων.

«Ας υποθέσουμε ότι έχουμε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο που έρχονται … αν μου λέγατε ότι έπρεπε να επενδύσουμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μέχρι να φτάσουμε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια – αυτό θα ήταν το πιο χαζό πράγμα στον κόσμο να επενδύσουμε με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Buffett.
Ανέφερε επίσης ότι η Berkshire έχει σχεδόν επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει σε ποιο περιουσιακό στοιχείο.
Ο «Μάντης» της Ομάχα
- Η κρίση του 2008
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 2008 ο Μπάφετ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, συγκεντρώνοντας μια συνολική καθαρή αξία που εκτιμάται στα 62 δισ. δολάρια από το Forbes.
Τον Μάρτιο του 2009, ο Μπάφετ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η οικονομία είχε «πέσει από τον γκρεμό» δεν έχει επιβραδυνθεί απλώς.
- «Κέρδισε» τον S&P
Από το 1965 έως το 2024, η μετοχή της Berkshire Hathaway έχει αποδώσει 5.502.284%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο S&P 500, με τα μερίσματα συμπεριλαμβανομένων, έχει προσφέρει απόδοση 39.054%.

Ο Γουόρεν Μπάφετ το 1995
AP PHOTO/Kathy Willens
- Επενδυτικά μαθήματα για μικρούς επενδυτές
Ο Μπάφετ είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι η ενεργητική διαχείριση μπορεί να υπεραποδώσει της αγοράς μακροπρόθεσμα και έχει συμβουλεύσει τόσο τους ιδιώτες όσο και τους θεσμικούς επενδυτές να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε χαμηλού κόστους αμοιβαία κεφάλαια δείκτη που παρακολουθούν ευρείς, διαφοροποιημένους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο Μπάφετ ανέφερε σε μία από τις επιστολές του προς τους μετόχους ότι «όταν τρισεκατομμύρια δολάρια διαχειρίζονται από τους διαχειριστές της Wall Street που χρεώνουν υψηλές αμοιβές, συνήθως θα είναι οι διαχειριστές που θα αποκομίζουν υπερμεγέθη κέρδη, όχι οι πελάτες.»
Το 2007, ο Μπάφετ έβαλε στοίχημα με πολλούς διαχειριστές ότι ένα απλό αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη S&P 500 θα υπερτερεί έναντι των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που χρεώνουν υπέρογκες αμοιβές. Μέχρι το 2017, το αμοιβαίο κεφάλαιο του δείκτη υπεραπέδιδε κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου που έβαλε το στοίχημα εναντίον του Μπάφετ.

Ο Γουόρεν Μπάφετ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Nati Harnik, File
- Δεν του αρέσει ο χρυσός
Ο Μπάφετ έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν ενδιαφέρεται για τον χρυσό, επειδή η στρατηγική του περιλαμβάνει την «επιλογή μετοχών που διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες από την αξία τους».
Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αγόρασε περίπου 21 εκατομμύρια μετοχές μιας μεγάλης εταιρείας εξόρυξης χρυσού, τις οποίες πούλησε μόλις δύο τρίμηνα αργότερα. Αυτό ήταν αρκετό για να καρπωθεί τα οφέλη της μεγάλης ανόδου του χρυσού από την κρίση του COVID-19.
- Η πρόβλεψη για το δολάριο
«Δεν θα στοιχηματίσω σε ένα νόμισμα που πάει στην κόλαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουόρεν Μπάφετ την προηγούμενη εβδομάδα, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, ο 94χρονος επενδυτής προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική απερισκεψία της Αμερικής θα μπορούσε να διαβρώσει την αξία του νομίσματός της.
«Το εμπόριο δεν πρέπει να είναι όπλο… δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο μπορεί να είναι πράξη πολέμου. Και νομίζω ότι έχει οδηγήσει σε άσχημα πράγματα, κοιτάξτε μόνο τις συμπεριφορές που έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η «μεγάλη» προσωπικότητα
Πέρα από την επενδυτική δεινότητα όμως, ο Μπάφετ είναι διάσημος και για την «μεγάλη» προσωπικότητά του.
Οι επενδυτές που παρακολουθούν και ακολουθούν τις κινήσεις του στις αγορές, αποκαλούν τις ετήσιες συνεδριάσεις των μετόχων της Berkshire Hathaway «Woodstock for Capitalism» αφού μοιάζει περισσότερο με φεστιβάλ παρά με ενημέρωση επενδυτών.

από αριστερά:
Ο Γουόρεν Μπάφετ με την Κάθριν Γκράχαμ και τον Θόρντον Μπράντσο το 1987 στη Νέα Υόρκη
AP Photo/Mario Cabrera
Ο χώρος μοιάζει με ένα τεράστιο εκθετήριο, με στελέχη και εκπροσώπους πολλών από τις εταιρείες του να περιφέρονται. Ο Μπάφετ έχει εμφανιστεί πολλές φορές με ένα παγωτό Dairy Queen στο χέρι ή να πουλάει κοσμήματα σε μετόχους, να ‘πετά’ ένα αντίτυπο της εφημερίδας Omaha World-Herald στη βεράντα ενός πρότυπου σπιτιού Clayton ή να παίζει πινγκ πονγκ με μια τεράστια ρακέτα.

Ο Γουόρεν Μπάφετ σε δραστηριότητες της Berkshire Hathaway το 2010
AP Photo/Nati Harnik, File
Πρόκειται πάντα για «περίπτερα» που έχουν οι εταιρείες Berkshire στον συνέδριακό χώρο, καθώς πάντα παίρνουν δωρεάν διαφήμιση από τις κάμερες που τον ακολουθούν.
Στις συνεδριάσεις αυτές, οι εταιρείες του Berkshire πωλούν ειδικά προϊόντα περιορισμένης κυκλοφορίας, τα οποία μπορούν να αγοράσουν οι μέτοχοι σαν «αναμνηστικά».
Ποιος είναι ο «διάδοχος» του
Ο Γκρεγκ Άμπελ ο οποίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Energy και αντιπρόεδρος των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire θα γίνει διευθύνων σύμβουλος την 1η Ιανουαρίου 2026 και ο Μπάφετ θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
«Ο Γκρεγκ θα πρέπει να γίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο τέλος του έτους και θέλω να το μεταφέρω αποτελεσματικά στους διευθυντές», δήλωσε ο Μπάφετ στο CHI Health Center στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

«Ο Γουόρεν μιλάει για την περιέργεια που είναι σημαντική» δήλωσε ο Άμπελ μετά την ανακοίνωση και πρόσθεσε πως «Αυτό θα ήταν το στυλ μου, να έχω ερωτήσεις και σχόλια γύρω από την επιχείρησή τους, τα πλαίσια τους».
Σημειώνεται πως ο Μπάφετ θα παραμείνει πρόεδρος προτού παραδώσει τον ρόλο αυτό στον γιο του, Χάουαρντ Μπάφετ, μετά τον θάνατό του.
Με πληροφορίες από το CNNi, το CNBC και το forbes.