Οικονομία

Γουόρεν Μπάφετ: Ο «μάντης» της Όμαχα αποσύρεται – Πέντε προβλέψεις που αποδείχθηκαν σωστές

Το «παρατσούκλι» του Γουόρεν Μπάφετ είναι ο «μάντης» της Όμαχα και το έχει κερδίσει λόγω των «προφητικών» κινήσεων που έχει κάνει και τον βοήθησαν να κυριαρχίσει στην χρηματιστηριακή αγορά.

Μετά από δεκαετίες στο τιμόνι της Berkshire Hathaway, πολλοί αναρωτιούνται «τι βλέπει» και αποχωρεί επίσημα από το «τιμόνι» της εταιρείας στο τέλος της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, η Berkshire πούλησε το εντυπωσιακό ποσό των 134 δισ. δολαρίων σε μετοχές και έκλεισε το 2024 με ρεκόρ 334 δισ. δολαρίων σε μετρητά, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας ένα σημαντικό απόθεμα.

Ο Μπάφετ είδε κάτι σημαντικό στην αμερικανική οικονομία: την ευθραυστότητα. Και ως εκ τούτου, η Berkshire ήταν καλά τοποθετημένη για μια οικονομική καταιγίδα που δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις δασμολογικές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι «προφητείες» του Μπάφετ

1. Μια από τις μεγάλες κινήσεις του Buffett έγινε το 1988, όταν αγόρασε την Coca-Cola, η οποία διαπραγματευόταν στα 2,39 δολάρια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μετοχές διαπραγματεύονταν στα 73,18 δολάρια.

Κάποια στιγμή, η Berkshire είχε μερίδιο 9% στην εταιρεία.

2. Το 1999, ο Μπάφετ δήλωσε ότι οι αποδόσεις του χρηματιστηρίου για τα επόμενα 17 χρόνια δεν θα έχουν καμία σχέση με τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου των προηγούμενων 17 ετών, τα οποία είχαν σημειώσει τεράστια άνοδο. Είπε ότι η «πιο πιθανή απόδοση» για τα επόμενα 17 χρόνια θα ήταν 6%.

Το 2016, στο τέλος αυτής της περιόδου, οι μετοχές είχαν αποδώσει 5,9%.

3. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Μπάφετ αρνήθηκε να επενδύσει σε μετοχές τεχνολογίας επειδή «δεν πίστευε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν τον καταιγιστικό τους ρυθμό». Εκείνη την εποχή, επικρίθηκε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας.

Όταν η φούσκα των dot-com έσκασε και οι μετοχές τεχνολογίας με τις υψηλές πτήσεις κατέρρευσαν, η θέση του Μπάφετ φάνηκε πολύ πιο έξυπνη.

4. Το 2007, ο Μπάφετ στοιχημάτισε 500.000 δολάρια ότι, για τα επόμενα 10 χρόνια, ο δείκτης S&P 500 θα υπερέβαινε την απόδοση ενός χαρτοφυλακίου hedge fund (όταν συμπεριλαμβάνονταν οι αμοιβές).

Ο Μπάφετ κέρδισε το στοίχημα με τον διαχειριστή hedge-fund Ted Seides να παραδέχεται πριν από την εκπνοή του χρόνου. Τα κεφάλαια του Seides είχαν κερδίσει 2,2% ετησίως, ενώ ο δείκτης S&P 500 είχε κερδίσει πάνω από 7%.

5. Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Goldman Sachs (GS) βρισκόταν σε δύσκολη θέση μετά την οικονομική κρίση. Ο Μπάφετ επένδυσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην επενδυτική τράπεζα και φέρεται να αποκόμισε τελικά κέρδη άνω των 3 δισ. δολαρίων.

Related Articles

Back to top button