Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών με φόντο τους δασμούς του Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτυπήθηκε με δασμούς 20%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο χτυπήθηκε με χαμηλότερο 10% και πλέον επενδυτές και αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η περαιτέρω κλιμάκωση σε ένα διευρυμένο εμπορικό πόλεμο μπορεί να αποφευχθεί.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι, από οικονομική άποψη, υπάρχουν λίγοι -ή ίσως και καθόλου- κερδισμένοι από την αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη διάρρηξη των εμπορικών δεσμών.
Ωστόσο, εν μέσω «βουτιάς» των περισσότερων χρηματιστηρίων υπήρξαν και ορισμένα φωτεινά σημεία, όπως το ευρώ.
Πτώση χωρίς φρένο
Οι μετοχές κατέρρευσαν την Πέμπτη, στέλνοντας τον S&P 500 σε διορθωτικό έδαφος για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του από το 2020.
Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones σημείωσε πτώση 3,98%, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020. Ο Nasdaq Composite σημείωσε βουτιά 5,97% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020.
Η διολίσθηση σε όλες τις μετοχές ήταν ευρεία, με περισσότερες από 400 από τις συνιστώσες του S&P 500 να καταγράφουν απώλειες.
Τα futures της Wall Street ξεκίνησαν σταθερά, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει περίπου 0,7%, ενώ τα ευρωπαϊκά futures των μετοχών υποχωρούν από 0,3% έως 0,6%.
Το δολάριο κάθεται σε εβδομαδιαίες απώλειες 2,7% έναντι του γεν και 3,0% έναντι του ελβετικού, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο 2,4%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν να πέφτουν την Παρασκευή, με τον περιφερειακό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει πτώση 4,2% και τις τράπεζες να υποχωρούν σχεδόν 10% μετά την πτώση της Πέμπτης κατά 5,7%. Οι μετοχές των ορυχείων έχασαν 3,7%.
Στην ελληνική αγορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών έφτασε να κατρακυλά το μεσημέρι της Παρασκευής με απώλειες σχεδόν 4,5%.
Μάλιστα, οι σημερινές απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με την πορεία της Πέμπτης (-1,77%) καθώς οι πωλητές «οδηγούν» την εγχώρια αγορά.
Στην Ασία, ο Nikkei υποχωρεί κατά 3% και καταγράφει απώλειες 9,6% για την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή που η πανδημία χτύπησε τον Μάρτιο του 2020.
Υπό ισχυρή πίεση ασκήθηκε και στα κρυπτονομίσματα, με την τιμή του Bitcoin να υποχωρεί κατά 5% φθάνοντας στα 81.732,99 δολάρια, σύμφωνα με το Coin Metrics. Το Ether, εν τω μεταξύ, έχασε 7% και το Solana έπεσε 13%.
Το μόνα φωτεινά σημεία
Στην αγορά συναλλάγματος την Πέμπτη, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,31%, διαμορφώθηκε στo 1,0971 και βρίσκεται σε υψηλά 6 μηνών.
Το ευρώ βρέθηκε στα 161,5960 γεν, στο 0,8351 με τη στερλίνα και στο 0,9527 με το ελβετικό φράγκο. Ωστόσο, σήμερα 4/4 το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει διορθωτική πτώση σε ποσοστό 0,57%.
Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις εξαιρέσεις από το ευρύ σχέδιο δασμών του Τραμπ είναι η βιομηχανία ημιαγωγών.
Αυτό σημαίνει ότι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), σημαντικός παίκτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), εξαιρείται από τους δασμούς 32% που επιβάλλονται κατά της Ταϊβάν.
Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Berkshire Hathaway αναδιάρθρωσε το οικονομικό του χαρτοφυλάκιο, αναμένοντας την πιθανή αποτυχία του Τραμπ. Πολύ πριν ξεκινήσει η πτώση της τιμής της μετοχής στις ΗΠΑ, όταν οι φόβοι για τους δασμούς αυξήθηκαν, η Berkshire Hathaway πούλησε τα μερίδιά που κατείχε σε εταιρείες υψηλού προφίλ, μετατρέποντας τις μετοχές σε μετρητά και έτσι απέφυγε τις μεγάλες απώλειες.
Τι θα γίνει αν χαθεί η εμπιστοσύνη στην Wall Street
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, εδώ και δεκαετίες οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν διαθέσει το 70% των χρηματικών τους διαθεσίμων σε μετοχές των ΗΠΑ, πολύ πάνω από το 26% του μεριδίου της οικονομίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Εάν αυτό το προτιμητέο καθεστώς χαθεί, π.χ. με την έναρξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, τα χρήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το reuters, τα σχετικά ποσά θα επισκιάσουν οποιαδήποτε δασμολογική ώθηση στο δολάριο από την αγορά λιγότερων εισαγωγών από τις ΗΠΑ, ενώ θα συμπιέσουν τους ξένους επενδυτές με μη αντισταθμισμένες θέσεις στη Wall Street – που είναι οι περισσότεροι από αυτούς.
Όσο για την ενθάρρυνση περισσότερων κεφαλαιακών επενδύσεων στην αμερικανική μεταποίηση, ποια επιχείρηση θα ήθελε να αναλάβει το ρίσκο όταν ο Λευκός Οίκος μπορεί να αλλάξει τους κανόνες στο λεπτό;
Αν η ιδέα είναι ότι αυτοί οι τιμωρητικοί δασμολογικοί συντελεστές είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα που μπορεί να μετριαστεί αν οι χώρες πληρώσουν αρκετά για να ικανοποιήσουν τον Τραμπ, αυτό απλώς υπογραμμίζει το πρόβλημα. Η απροβλεψιμότητα μπορεί να είναι εντάξει στη θεωρία παιγνίων, αλλά όχι όταν είστε μια εταιρεία που ρισκάρει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια πολυετή επενδυτική απόφαση.