Διατροφογενετική και παχυσαρκία: Μπορεί το DNA μας να δείξει τον δρόμο για την απώλεια βάρους;

Μπορεί ένα γενετικό DNA τεστ να μας αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά των γονιδίων μας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το επιπλέον βάρος και να μας οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς και διατροφής για το καλό της υγείας μας και της ευεξίας μας;
Σε ποια ηλικία είναι θεμιτό να πραγματοποιείται αυτό το γενετικό τεστ και ποια είναι τα μειονεκτήματα και οι περιορισμοί του;
Μπορούμε να χάσουμε βάρος εάν δεν γνωρίζουμε το γενετικό μας προφίλ;
Για όλα τα παραπάνω, μιλάει στο vidcast αυτό, η Δρ Αγγελική Καπέλλου, Nutrition & Genetics Specialist της iDNA Laboratories.
Στη συνομιλία μαζί της, η κυρία Καπέλλου, αναφέρεται στην παχυσαρκία, τονίζοντας, ότι αποτελεί μία πολυπαραγοντική νόσο που συνδέεται με πολλά νοσήματα όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη καθώς και πολλούς τύπους καρκίνου. Σήμερα σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν δυστυχώς πάνω από ένα δισεκατομμύρια. παχύσαρκοι άνθρωποι, ενώ τα νούμερα είναι ανησυχητικά και για την Ελλάδα, καθώς τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, είναι από τα πλέον υπέρβαρα στην Ευρώπη. Ένας λόγος που καταγράφεται αυτή η κατάσταση εκτός από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι μεταξύ άλλων και η απομάκρυνση από το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και από τις φυσικές τροφές.
Και εδώ υπεισέρχεται με προσδοκίες και μετρήσιμα αποτελέσματα, η επιστήμη της διατροφογενετικής, μία ραγδαία εξελισσόμενη επιστήμη, που ασχολείται με τα γονίδια και την παχυσαρκία, από το 2003 που ολοκληρώθηκε η γονοτύπηση, ή αλλιώς, η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Όπως μας εξηγεί η συνομιλήτριά μας, αυτή η επιστήμη θα μας πει με ακρίβεια, πώς δύο άνθρωποι με τα ίδια χαρακτηριστικά, ανταποκρίνονται τελικά διαφορετικά, στα ίδια διατροφικά στοιχεία.
Ουσιαστικά η εξατομικευμένη διατροφή που βασίζεται στο DNA μας, βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Ιατρικής Ακριβείας και το σημαντικό της πλεονέκτημα, είναι η αλλαγή συμπεριφοράς του ανθρώπου που θα την ακολουθήσει. Διότι όπως επισημαίνει η κυρία Καπέλλου, καμία τέλεια διατροφή, καμία φαρμακοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, εάν ο άνθρωπος που θέλει να χάσει βάρος, δεν μπορεί να καταφέρει μακροπρόθεσμα αλλαγή συμπεριφοράς, που θα τον διατηρήσει υγιή και με φυσιολογικό βάρος. Η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να ακολουθήσει μακροπρόθεσμα μία βιώσιμη διατροφή, υπογραμμίζει.
Η επιστήμη της διατροφογενετικής έρχεται να συμπληρώσει και να βοηθήσει τον άνθρωπο που θα την ακολουθήσει, ώστε να είναι συμβατή με τις ανάγκες του, υπογραμμίζει, όταν την ρωτάμε εάν τελικά μπορεί ένας άνθρωπος να χάσει βάρος μόνο εάν γνωρίζει το γενετικό του προφίλ.
Σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας, η συνομιλήτρια μας, αναφέρεται στα γενετικά τεστ, τα οποία καλό είναι να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία- ακόμη και από την ηλικία των 5 ετών- και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο κατάρτισης ενός πλάνου σωστής διατροφής.
Τέλος, αναφορικά με τους Μύθους και τις Αλήθειες γύρω από τη διατροφή, την παχυσαρκία, αλλά και τα γενετικά τεστ, η κυρία Καπέλλου, υποστηρίζει ότι «ο πιο συχνός μύθος που ακούω είναι ότι αυτά τα γενετικά τεστ, είναι τεστ δυσανεξίας. Τα τεστ δυσανεξίας δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, δηλαδή ο αποκλεισμός συγκεκριμένων τροφών που δεν μπορεί να τις μεταβολίσει ο οργανισμός μας, δεν αναγνωρίζεται από την επιστήμη και είναι επικίνδυνη θεωρία. Επίσης αποτελεί λόγο, που ένας άνθρωπος ενδεχομένως μπορεί να αποφύγει τα γενετικά τεστ και τις αναλύσεις τους».