Διχάζει τους Ρώσους το μνημείο με τον Στάλιν στο μετρό της Μόσχας – Γιατί τον «θυμήθηκε» ο Πούτιν

Το διχασμό έχει σπείρει το μνημείο με το Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν που ανεγέρθηκε στο μετρό της Μόσχας με ορισμένους Ρώσους να το καλωσορίζουν ως ιστορικό φόρο τιμής, αλλά άλλοι να λένε ότι είναι λάθος να τιμάται κάποιος που προκάλεσε τόσα δεινά στο λαό του.
Το γλυπτό τοίχου σε φυσικό μέγεθος στο σταθμό του μετρό Ταγκάνσκαγια της Μόσχας απεικονίζει τον Στάλιν να στέκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας περικυκλωμένος από ένα πλήθος Σοβιετικών πολιτών που τον κοιτάζει με θαυμασμό και είναι μια αναπαράσταση ενός μνημείου που αποκαλύφθηκε στον ίδιο σταθμό το 1950, τρία χρόνια πριν πεθάνει ο Στάλιν.
Το μετρό της Μόσχας είπε ότι το αρχικό μνημείο του Στάλιν είχε «χαθεί» το 1966, όταν ο σταθμός του μετρό Ταγκάνσκαγια που το φιλοξενούσε είχε αναδιαμορφωθεί.
Ο Σοβιετικός δικτάτορας ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων, σε εκκαθαρίσεις, λιμούς και τα διαβόητα στρατόπεδα εργασίας του στα γκουλάγκ. Αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτό στο νέο γλυπτό. Αντίθετα, απεικονίζεται ως ένας ηγέτης που αγαπήθηκε από τον λαό του.
«Είναι εξαιρετικό», λέει η Όλγα. «Πρόκειται για ιστορία της τέχνης, του πολιτισμού, της σημασίας, της ομορφιάς».
Για τον Ντένις, είναι «η σωστή απόφαση». «Αυτή είναι η ιστορία του κράτους μας», λέει.
Αυτή είναι η μία πτυχή καθώς υπάρχει οργή για αυτό που φαίνεται να είναι η τελευταία προσπάθεια της Ρωσίας να αποκαταστήσει τον τύραννο.
«Τι σκέφτονταν;» διερωτάται η Σβετλάνα. «Πόσοι πέθαναν υπό την ηγεσία του; Και ξαφνικά εμφανίζεται εδώ, αυτός ο αιμοβόρος. Πώς είναι δυνατόν;!»
«Θα πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε κάποιες από τις πράξεις του», πιστεύει ο Όλεγκ. «Αλλά το να τον βάζεις έτσι είναι ασέβεια. Έκανε πολλά άσχημα πράγματα για τον σοβιετικό λαό», προσθέτει.
Αν και αγάλματα του Στάλιν είχαν εμφανιστεί σε περιοχές εκτός της ρωσικής πρωτεύουσας επί Πούτιν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη Μόσχα.
Η εξήγηση πίσω από την κίνηση
Η εξήγηση για το γεγονός αυτό έχει να κάνει με το κράτος «Η τάση καταλήγει στην ιδέα του μεγαλείου του κράτους», λέει ο Γιαν Ρατσίνσκι, ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εργάζεται για να αποκαλύψει τα εγκλήματα του Στάλιν στο παράρτημα της Μόσχας της Memorial, μιας γνωστής οργάνωσης δικαιωμάτων που τώρα λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο μετά το κλείσιμο του διεθνούς της βραχίονα.
«Για τη σημερινή κυβέρνηση το κύριο πράγμα είναι το κράτος. Το κράτος είναι ιερό, το κράτος είναι πάνω από όλα, το κράτος είναι αλάθητο. Γι’ αυτό η κριτική στον Στάλιν μειώνεται συνεχώς», σημειώνει.
«Ο σημερινός ηγέτης της Ρωσίας έχει καταδικάσει στο παρελθόν τις καταστολές του Στάλιν. Αλλά είπε επίσης ότι η χώρα δεν πρέπει να αισθάνεται ένοχη για το παρελθόν της», προσθέτει.
«Η παλιά δήλωση του Πούτιν ότι κάποιος πρέπει να είναι περήφανος για την ιστορία – αυτό είναι», τονίζει ο Ρατσίνσκι.
«Ό,τι μας εμποδίζει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία ξεθωριάζει» καταλήγει.