Ελλάδα

ΕΕ: Στα σκουπίδια 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων – Η αναλογία ανά άτομο

Περισσότερα από 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια με την αναλογία να υπολογίζεται στα 132 κιλά ανά άτομο. 

Περίπου το 10% του φαγητού που φτάνει στους Ευρωπαίους καταναλωτές καταλήγει στα σκουπίδια, όταν περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να προμηθευτούν καθημερινά ένα πλήρες ποιοτικό γεύμα.

Όπως αναφέρει ο τεχνολόγος τροφίμων και ερευνητής της ΕΛΓΟ Δήμητρα, κ. Άκης Ψωμάς το 46% της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα προξενείται από τα νοικοκυριά, ποσοστό που στην Ευρώπη φτάνει το 53%, ενώ, όπως είπε, οι παλιές νοικοκυρές ήταν οι καλύτεροι τεχνολόγοι τροφίμων.

Πολλές συνήθειες των καταναλωτών μέσα στην καθημερινότητα, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της σπατάλης τροφίμων, όπως είναι ο κακός προγραμματισμός γευμάτων και προμηθειών από το super market, η αδυναμία κατανόησης των ημερομηνιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», η αδυναμία σωστής διαχείρισης των διαθέσιμων υλικών π.χ. προετοιμασία γευμάτων, χρήση των εναπομείναντων τροφίμων κ.α.), η απόρριψη αγοράς φρούτων και λαχανικών που δεν είναι «αισθητικά» ωραία αλλά και οι κακές πρακτικές συντήρησης των τροφίμων.

Related Articles

Back to top button