Κυβέρνηση για μέτρα: Πώς γέμισαν τα ταμεία – Γιατί δεν θα «φουσκώσουν» τα ενοίκια

Απαντήσεις σε οσους στην αντιπολίτευση αλλά και στην κοινωνία αναρωτιούνται γιατί ανακοινώθηκαν τώρα τα μόνιμα μέτρα, γιατί δεν δόθηκαν και άλλα, αν τα λεφτά βρέθηκαν μέσω της υπερφορολογησης, αλλά και σε όσους φοβούνται πως θα «φουσκώσουν» τα ενοίκια, δίνουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.
Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα επιστρέφουν στους πολίτες κάθε χρόνο 1,1 δισ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από την καλή οικονομική πορεία και δημοσιονομική επίδοση της χώρας, «μετουσιώνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε απτό όφελος για την κοινωνία και αποδεικνύοντας τη δομική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών».
Ενώ δεν πρέπει να περάσει χωρίς προσοχή η πρωτοβουλία για ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει ευρύτερο όφελος για την οικονομία και την μείωση της ανεργίας.
Συνολικά, υπολογίζεται από την Κυβέρνηση πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ενοικιαστές, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους συνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρία θα ωφελήσουν 2,7 εκατομμύρια πολίτες.
«Τα κέρδη από τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας και τη δημοσιονομική πειθαρχία επιστρέφουν στην κοινωνία» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Δεν θα φουσκώσουν τα ενοίκια»
Με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά από τις φορολογικές δηλώσεις, εκτιμάται ότι στην περίμετρο των δικαιούχων για την επιστροφή ενοικίου εντάσσεται περίπου το 80% των νοικοκυριών που νοικιάζουν, που ισοδυναμεί με περίπου 1,28 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το μέτρο της επιστροφής ενοικίου, λειτουργεί και ως κίνητρο ώστε να καταγράφεται και να δηλώνεται το σύνολο του ποσού που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Υπ. Οικονομικών πολλοί δηλώνουν ενοίκια της τάξης των 250 ευρώ.
Την ίδια ώρα αξιολογείται πως μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί όπως η απαγόρευση νέων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε κορεσμένες περιοχές και ο μηδενικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα για όσους ιδιοκτήτες μετατρέψουν τις μισθώσεις από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες, θα συγκρατήσουν τα ύψη των ενοικίων.
Πού βρέθηκαν οι πόροι
Το «υπερπλεόνασμα» δεν προκύπτει από την αύξηση των φορολογικών βαρών των πολιτών ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση.
«Όχι, ισχύει ακριβώς το αντίθετο» απαντούν κυβερνητικές πηγές και διευκρινίζουν πως το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές κλπ. Δεύτερον, στην ανάπτυξη η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας και τέλος από την εξοικονόμηση δαπανών στον δημόσιο τομέα, μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης.
Σε όσους στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» τα όσα δόθηκαν, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, «πιάνουμε την οροφή των επιτρεπόμενων δαπανών» τονίζουν.
Κυβερνητικές πηγές απαντούν με νόημα στην αντιπολίτευση πως «όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να δοθούν και έξτρα χρήματα θα πρέπει να πουν ποιους θα φορολογήσουν και πόσο για να εξασφαλίσουν αυτούς τους πόρους».
Το πλεόνασμα, «άμυνα» στη διεθνή αναταραχή
Σαν σήμερα η χώρα πριν απο 15 χρόνια μπήκε στο πρώτο μνημόνιο και το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως και οι τέσσερις χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο την περασμένη δεκαετία (Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία) έχουν πλέον δημοσιονομικό πλεόνασμα. Παράλληλα, έχουν και από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο λένε κυβερνητικοί παράγοντες και προσθέτουν πως η οικονομική ανάπτυξη και η στήριξη των πιο αδύναμων στηρίζεται πάνω σε καλά δημοσιονομικά μεγέθη.
«Ειδικά στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, τα πλεονάσματα μας διαφοροποιούν θετικά» τονίζουν.