Ελλάδα – Ισπανία 14-16: «Αργυρή» η Εθνική πόλο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Εθνική Ομάδα πόλο αφού «πάλεψε» αλλά ηττήθηκε από την Ισπανία με 16-14 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ποντγκόριτσα.
Πρόκειται για το 16ο μετάλλιο της γαλανόλευκης σε μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών, χάρη στο οποίο διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στο Λος Αντζελες.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία, η οποία νίκησε την Κροατία 18-15 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 14-14), με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Κριστόφ Τσόμα, που είχε δέκα αποκρούσεις στην κανονική διάρκεια και άλλες δύο στη διαδικασία των πέναλτι.
Αποφασισμένη η εθνική ήταν καλύτερη στην πρώτη περίοδο, με εξαιρετική άμυνα και βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση. Το τέταρτο γκολ, μάλιστα, το σημείωσε ο 19χρονος Νίκος Γιαννάτος με πολύ ωραίο αριστερό σουτ σε παίκτη παραπάνω. Οι Ιβηρες αναμενόμενα αντέδρασαν, ισοφάρισαν 4-4 στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου και πήραν προβάδισμα 8-7, με πέναλτι του Γρανάδος, 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Αργυρόπουλος, όμως, νίκησε με πολύ δύσκολο σουτ τον Αγκίρε και αποκατέστησε την ισορροπία (8-8) στο τέλος του ημιχρόνου.
Η τρίτη περίοδος δεν ήταν καλή για τη «γαλανόλευκη», που «κόλλησε» επιθετικά (σκόραρε μόνο με δύο πέναλτι) και είχε κακές επιλογές, που διευκόλυναν το έργο του Ουνάι Αγκίρε. Οι πρωταθλητές Ευρώπης πέτυχαν ένα σερί 3-0 και ξέφυγαν 12-9, με τον Θοδωρή Βλάχο να αλλάζει τερματοφύλακα, αντικαθιστώντας τον Μάνο Ζερδεβά με τον νεαρό Μάνο Ανδρεάδη. Ο Αργυρόπουλος αξιοποίησε ένα πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαϊδης και μείωσε, ο Ανδρεάδης έκανε διαδοχικές επεμβάσεις σε επιθέσεις της Ισπανίας με αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά η διαφορά παρέμεινε στα δύο γκολ και στο τέλος του οκταλέπτου η εθνική έχασε τον Γενηδουνιά, που χρεώθηκε με τρίτη ποινή.
Ο Αργυρόπουλος έφερε την ελληνική ομάδα σε απόσταση «βολής», πετυχαίνοντας στην κόντρα το 12-11, αλλά ο Σαναούχα απάντησε σε παίκτη παραπάνω, η ελληνική ομάδα έχασε τη δική της ευκαιρία και ο Βαλέρα αποκατέστησε τη διαφορά των τριών τερμάτων (14-11).
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν μπόρεσε να αντιδράσει, ο Αγκίρε δεν άφηνε τίποτα να περάσει και έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα, σκοράροντας από το ένα τέρμα στο άλλο, 1΄28΄΄ πριν τη λήξη, σε φάση που ο Θοδωρής Βλάχος είχε περάσει έξτρα παίκτη γηπέδου αντί του τερματοφύλακα (όπως του δίνουν τη δυνατότητα οι νέοι κανονισμοί).
Αμέσως μετά, ο γκολκίπερ της Μπαρτσελονέτα είχε μία αψιμαχία με τον Δημήτρη Νικολαϊδη, με τους διαιτητές να αποβάλλουν αμφότερους με αντικατάσταση, σε ένα σημείο που ο τελικός είχε κριθεί.
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 4-2, 4-6, 2-4, 4-4
Διαιτητές: Κουν (Ουγγαρία), Κολόμπο (Ιταλία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 3, Σκουμπάκης, Γκιουβέτσης, Αργυρόπουλος 5, Πούρος, Γκίλλας 2, Καλογερόπουλος 1, Αλαφραγκής, Κάκαρης 2, Νικολαϊδης, Ανδρεάδης, Γαρδίκας, Γιαννάτος 1
ΙΣΠΑΝΙΑ (Νταβίντ Μαρτίν): Αγκίρε 1, Μουναρίθ 1, Γρανάδος 4, Σαναούχα 1, Ντε Τόρο, Βαλέρα 1, Βαλς 1, Καμπάνας 2, Χ. Μπούστος, Ντάουρα 1, Μπιέλ 3, Αλ. Μπούστος 1, Λόριο, Ασένσιο
- Εκτός ελληνικής 14άδας έμεινε -όπως και στον ημιτελικό- ο Νίκος Παπανικολάου.