Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Γιατί ο Τραμπ αναζητά συμμάχους

Ύστερα από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί να δημιουργήσει μία ευρύτερη συμμαχία για να λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης έναντι του Κινέζου προέδρου, ο οποίος από ότι φαίνεται από τις ανακοινώσεις της χώρας, δεν διατίθεται να υποχωρήσει.
Σε δηλώσεις του στο Fox Business, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ επεσήμανε ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Βιετνάμ, θα ξεκινήσουν σύντομα εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. «Όλοι έρχονται στο τραπέζι και η Κίνα είναι περικυκλωμένη», είπε.
Η αναζήτηση συμμάχων
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, εδώ και αρκετό καιρό συζητείται η δημιουργία μίας βορειοαμερικανικής εμπορικής ένωσης προκειμένου να σταθεί απέναντι στην Κίνα. Παρόλα αυτά, οι κινήσεις και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου επιδεινώνει αρκετά τις σχέσεις με αυτές τις χώρες.
Αυτό γιατί πέραν του Καναδά και του Μεξικό που έχουν επιβληθεί δασμοί, την πρώτη μέρα της θητείας του, το 2017, ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, μία ομάδα δώδεκα κρατών που περιλάμβανε συμμάχους, όπως το Αυστραλία, Μεξικό, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, Περού, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, καθώς και την Ιαπωνία.
Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε στην αποχώρηση από την Διατλαντική Εταιρική Σχέση εμπορίου και Επενδύσεων, όπου θα συνέδεε τις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
Τι λένε οι αναλυτές
Παρά ταύτα, το ερώτημα είναι ένα, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορέσει να συγκεντρώσει ξανά τους συμμάχους της Αμερικής προκειμένου να αντιμετωπίσει την Κίνα.
«Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος για οποιονδήποτε στον κόσμο και δεν ξέρω πώς θα επιστρέψουμε στο να είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε την Πέμπτη στο CNNi, ο Τζέισον Φέρμαν, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων στην κυβέρνηση Ομπάμα.
Εμπορευματοκιβώτια σε τελωνείο
AP Photo/Noah Berger
Στο 145% οι δασμοί στην Κίνα
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε στο CNBC πως οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, ανέρχονται πλέον στο 145%. Σύμφωνα με όσα επιβεβαιώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, στο ποσοστό 125% που ανακοινώθηκε την Τετάρτη προστίθεται άλλο ένα 20%.
Ακολουθούν οι δασμοί που βρίσκονται σε ισχύ:
- Δασμoί 145% σε όλα τα προϊόντα από την Κίνα,
- Δασμοί 25% που στοχεύουν αλουμίνιο, αυτοκίνητα, αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό που δεν υπόκεινται στη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά,
- Εισφορά 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές.
Yπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα, ενώ αύξησε τους δασμούς σε βάρος της Κίνας η οποία αντέδρασε ανακοινώνοντας υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, το «πάγωμα» των δασμών αποτελεί, τον τελευταίο ελιγμό του Τραμπ μετά από την έναρξη μιας «χαοτικής εμπορικής πολιτικής» τον Ιανουάριο.