Τέμπη: Ο «λεπτός πάγος» της δικογραφίας και το στοίχημα της κοινής γνώμης

Η απόφαση ο Κώστας Καραμανλής να παραπεμφθεί αρχικά σε προανακριτική και στη συνέχεια στο Δικαστικό Συμβούλιο, δηλαδή στο φυσικό του δικαστή, από την Κυβέρνηση έχει ληφθεί. Η πραγματική όμως μάχη θα δοθεί παρασκηνιακά για το με ποιό αδίκημα θα παραπεμφθεί, αν αυτό θα είναι πλημμέλημα ή κακούργημα και για το πως θα αντιδράσει η κοινή γνώμη.
Είναι ακόμη νωρίς, η δικογραφία είναι ογκωδέστατη, χιλιάδων σελίδων, αλλά ανώτατη κυβερνητική πηγή που μιλούσε στο CNN Greece εκτιμούσε αυτή την ώρα πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κακουργηματική ευθύνη».
Η Κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους πως επί της αρχής, το «μοντέλο Τριαντόπουλου», δηλαδή η παραπομπή στη φυσική δικαιοσύνη, αποτελεί οδηγό της στη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών.
Πριν τοποθετηθεί η Κυβέρνηση όμως επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία εστάλη στη Βουλή των Ελλήνων, υπογραμμίζεται πως πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία. Αφού μελετηθεί η δικογραφία, θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία δεν αποκλείεται να πάρει μέχρι και 10 ημέρες εκτιμούσε μιλώντας στο CNN Greece κυβερνητικό στέλεχος εντός Μαξίμου.
«Η αντιπολίτευση θα κριθεί για τις επιλογές της»
Για τώρα η Κυβέρνηση τονίζει πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη διερεύνηση οποιασδήποτε πτυχής της υπόθεσης από δικαιοσύνη και ταυτόχρονα προειδοποιεί την αντιπολίτευση λέγοντας πως αν επιλέξουν κάποια κόμματα να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση θα κριθούν για τις επιλογές τους.
«Εμείς θα διαβάσουμε τα πραγματικά δεδομένα. Και όταν θα έχουμε σαφή εικόνα, θα επανέλθουμε. Το να τοποθετείσαι επί της ουσίας για μια υπόθεση για την οποία δεν έχεις διαβάσει τη δικογραφία είναι το λιγότερο ανεύθυνο» λέει το Μέγαρο Μαξίμου.
Τοποθέτηση επι του θέματος έκανε και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής:«Σήμερα ανακοινώθηκε η διαβίβαση προς τη Βουλή της δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών. Ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών. Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια».
Η Κυβέρνηση όμως καλείται να διαχειριστεί μία δύσκολη συνθήκη. Από τη μία είναι δεδομένο πως η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να φτιάξει ένα κατηγορητήριο για τον Κ. Καραμανλή που θα αφορά κακούργημα και όχι πλημμέλημα. Τι θα πράξει τότε η Κυβέρνηση;
Βαθιά πληγωμένη η κοινωνία
Το μεγάλο στοίχημα είναι η κοινή γνώμη, το αν είναι διατεθειμένη να ακούσει επιχειρήματα της κυβέρνησης και αν μπορεί να πειστεί για την βασιμότητά τους. Η βαθιά πληγωμένη κοινωνία από τους 57 νεκρούς και τις ατελείωτες καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.
Έτσι το Μαξίμου θα επιχειρήσει να μην εγκλωβιστεί και να μην φτάσει στο σημείο να έχει οδηγήσει μεν τον Κ. Καραμανλή στο φυσικό του δικαστή, αλλά από την άλλη, να κατηγορηθεί και για «ξέπλυμα» αν τον παραπέμψει μόνο για πλημμέλημα.
«Καταλαβαίνουμε ότι το βασικό ζήτημα αφορά την εποπτεία των σιδηροδρόμων» έλεγε πηγή στο CNN Greece αλλά «είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κακουργηματική ευθύνη».
Η Κυβέρνηση γενικότερα, σχολιάζει πως το να λέγεται ότι ένας υπουργός, επειδή π.χ. άργησε να προχωρήσει ένα έργο ή δεν το προχώρησε, δεν άκουσε κάποιες παρατηρήσεις, κάποιες επισημάνσεις και υπήρξε επί των ημερών του μια τραγική κατάληξη είτε στην άσφαλτο, είτε σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, πρέπει να δικαστεί για κακούργημα, μπαίνει σε μία άλλη σφαίρα λογικής, με επιπτώσεις.
Αναφέρουν ως παράδειγμα το Μάτι, λέγοντας πως με αυτή τη λογική θα μπορούσε κανείς να πει, πως οι τότε υπεύθυνοι για να ολοκληρώσουν το 112, θα έπρεπε να δικαστούν για κακούργημα με αιτιώδη σύνδεσμο, αιτιώδη συνάφεια τους θανάτους στο Μάτι.
Άλλο η αρμοδιότητα, άλλο η πολιτική εποπτεία
Με αφορμή τις δυο απολογίες γενικών διευθυντών του Υπουργείου Μεταφορών, που κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στον ανακριτή για το αδίκημα της “της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας” διάφορα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν με νόημα πως είναι τελείως διαφορετικό το ποιός έχει αρμοδιότητα για κάποια ενέργεια και ποιός έχει την πολιτική εποπτεία….